Google

Gboard tipkovnica na iPhone donosi haptički ''klik''

Jedna od funkcija Androida koja vlasnicima iPhonea do sada nije bila dostupna stići će na iOS zaslugom Googlea.
Sci-Tech / Internet | 17. 02. 2019. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojne su razlike između iOS-a i Androida i njihovi će fanovi vrlo lako nabrojati barem deset prednosti jednog ili drugog mobilnog OS-a, ovisno kojem klanu pripadaju.

Jedna od njih koja bi u ovom slučaju prevagnula na stranu Androida sigurno bi bila i postojanje haptičkog feedbacka, odnosno opcije da vam mobitel u ruci lagano zavibrira svaki puta kada kliknete na neko slovo njegove virtualne tipkovnice.

Iako prilično jednostavna i trivijalna, ova opcija ne postoji u iOS-u, pa su u Googleu odlučili tamo je donijeti kroz svoju tipkovnicu Gboard. Ista se sada može preuzeti s iTunesa u najnovijoj inačici – i to onoj koja donosi haptički osjećaj tipkanja na iPhone, piše Bug.hr.

Funkcija se mora posebno uključiti u postavkama Gboard tipkovnice, a moguće ju je koristiti na iPhoneima koji imaju "Taptic Engine", tj. za vibriranje ne koriste elektromotor asimetričnim utegom, već maleni element s elektromagnetima i "linearnim aktuatorom" koji svojim pomicanjem stvara osjećaj da se mobitel "zatrese" kao da je pritisnuta fizička tipka.

Na iPhoneu 7 i novijim modelima Gboard tipkovnica će, dakle, od sada davati upravo takav osjećaj fizičkog "klika". Iako iPhone 6S također koristi haptički sustav davanja fizičke povratne informacije, taj model ovu mogućnost neće dobiti, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close