Sve jači pritisak

Europska komisija traži od Googlea da iz rezultata tražilice izbaci ruske državne medije

U sklopu borbe protiv dezinformacija EU želi onemogućiti ruske državne medije da se sa svojim objavama nađu među rezultatima pretraživanja weba na Googleu.
Sci-Tech / Internet | 11. 03. 2022. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao odgovor na rusku invaziju usmjerenu prema Ukrajini, Europska unija posljednjih tjedana Rusiji uvodi najstrože mjere i sankcije koje je ikada usmjerila prema nekoj zemlji.

U sklopu njih radi se i na suzbijanju dezinformacija i razotkrivanju mitova usmjerenih na Ukrajinu.

Pojašnjenje sankcija

U okviru šireg paketa mjera, najavljenog 27. veljače, Vijeće Europske unije odlučilo je obustaviti distribuciju ruskih državnih medija za dezinformacije Russia Today i Sputnik na području cijele Europske unije. Te sankcije obuhvaćaju sva sredstva za prijenos i distribuciju, kao što su kabeli, sateliti, IPTV, streaming platforme, internetske stranice i aplikacije, te uključuju suspenziju svih relevantnih licencija, odobrenja i dogovora o distribuciji, javlja Bug.

EU ovaj potez pravda borbom protiv dezinformacija, a sada su svoj zahtjev za blokiranjem ruskih državnih medija uputili i prema najvećoj svjetskoj internetskoj tražilici, Googleu. U tom zahtjevu, intoniranome kao pojašnjenje medijskih sankcija, navode kako je zabrana emitiranja za ruske medije vrlo široko postavljena i sveobuhvatna, a to znači da se ona odnosi i na društvene mreže i internetske kompanije, koje mogu biti medij za širenje informacija iz ruskih izvora.

Potpuna blokada ruskih medija

Europskom su se planu zabranom pristupa RT-u i Sputniku, primjerice, odmah pokorili Facebook, Twitter i TikTok, no Google ih je uklonio tek s YouTubea, ali ne i s tražilice. U novom dopisu Europska komisija pojašnjava im namjere svojih sankcija i ulogu koju tražilice imaju širenju dezinformirajućeg sadržaja. "Ako tražilice poput Googlea ne uklone iz rezultata RT i Sputnik, to bi značilo da omogućavaju javni pristup njihovom sadržaju, ili doprinose pristupanju tom sadržaju", piše EK.

Shodno tome, upućuju Google da iz rezultata svoje tražilice ukloni linkove na internetske stranice RT-a i Sputnika, kao i bilo koji sadržaj tih medija, uključujući i kratke tekstualne isječke, vizualne elemente i poveznice koji bi se mogli pojaviti u rezultatima pretraživanja za građane Europske unije.

Zabrana se odnosi ne samo na službene linkove na stranice ovih medija, nego i na slučajeve kada pojedinci prenose njihov sadržaj, u obliku screenshota i slično. Sve to, smatra Europska komisija, mora biti onemogućeno unutar internetskih tražilica.

Google nije službeno objavio nikakvu reakciju na ovaj potez Europske komisije, ali ako proguglate primjerice "Russia Today", dobit ćete vijesti koje ovaj medij spominju – no ne i poveznice na njega. Čini se, stoga, da su postupili prema zahtjevu.

Kopirati
Drag cursor here to close