Prikupljanje podataka

Australija 'oplela' Google sa novom kaznom od 60 milijuna dolara

ACCC je rekla da je Google nastavio pratiti Android telefone korisnika iako su onemogućili "povijest lokacija" u podešavanjima uređaja.
Sci-Tech / Internet | 16. 08. 2022. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) kaznila je Google sa 60 milijuna dolara zbog toga što je kompanija skoro dvije godine, od siječnja 2017. do prosinca 2018., obmanjivala australijske korisnike Androida u vezi sa prikupljanjem i upotrebom podataka o njihovoj lokaciji.

ACCC je rekla da je Google nastavio pratiti Android telefone korisnika iako su onemogućili "povijest lokacija" u podešavanjima uređaja.

Dok su korisnici bili obmanuti misleći da će ovo podešavanje onemogućiti praćenje lokacije, drugo podešavanje naloga pod nazivom "Aktivnost na webu i u aplikacijama" koje je podrazumevano uključeno omogućilo je kompaniji da prikuplja, skladišti i koristi podatke o lokaciji koji mogu identificirati korisnika.

ACCC kaže da se na osnovu dostupnih podataka procjenjuje da je pogođeno više od 1,3 milijuna Google naloga australijskih korisnika.

ACCC kaže da su "osobni podaci o lokaciji su osetljivi i važni za neke korisnike" i da bi neki od korisnika možda donijeli različite izbore o prikupljanju, skladištenju i korišctenju podataka o njihovoj lokaciji da ih Google nije obmanjivao.

Postupak protiv Googlea pokrenut je u listopadu 2019. U travnju 2021. australijski savezni sud je utvrdio da je Google prekršio australijski zakon obmanjujući korisnike o prikupljanju i korišćenju podataka o njihovoj lokaciji.

Google je u međuvremenu riješio sve probleme koji su doveli do ove kazne, pri čemu se korisnicima više nisu prikazivale obmanjujuće informacije koje sugeriraju da će isključivanjem praćenja povijesti lokacija prestati prikupljanje informacije o mjestima na koja idu sa svojim uređajima.

Francuska Nacionalna komisija za informatiku i slobodu (CNIL) je u siječnju također kaznila Google sa 170 milijuna dolara jer je posjetiteljima web stranica otežavao odbijanje kolačića za praćenje skrivanjem ove opcije iza više klikova.

Kopirati
Drag cursor here to close