Lijepi čovjek

Procvjetao cvijet u svemiru, na redu je rajčica

Sci-Tech / Flash | 18. 01. 2016. u 14:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rascvjetao se "lijepi čovjek" - prvi cvijet uzgajan na Međunarodnoj svemirskoj postaji, objavio je danas američki astronaut Scott Kelly na Twitteru.

Kelly, koji boravi na orbitalnoj postaji od ožujka prošle godine i radi u tamošnjoj laboratoriji kao ''vrtlar'', s radošću je u subotu objavio na Twitteru da je uspješno uzgojio ciniju, cvijet jarkih boja, poznat i kao "lijepi čovjek", što je veliki uspjeh.

To, kako navodi Tanjug, predstavlja korak bliže mogućnosti uzgajanja drugih biljaka u svemiru, poput rajčice, što NASA očekuje da će se dogoditi 2018. godine.

Za znanstvenike na Zemlji eksperiment "Veggie" omogućava da bolje razumiju kako biljke rastu u bestežinskom stanju, dok je za astronaute u svemiru uzgajanje cinije važna praksa za budući uzgoj sveže hrane tijekom dugih misija.

"Mislim da će dostupnost sveže hrane biti od izuzetne važnosti", izjavila je za Christian Science Monitor znanstvenica NASA-inog Svemirskog centra Kennedy Gioia Massa.

Astronauti uglavnom jedu sušenu zamrznutu hranu koja se može skladištiti na duže staze, dok se svježe voće i povrće povremeno dostavljaju, ali se brzo potroše.

"Što ljudi budi išli dalje u svemir i duže u njemu boravili, to će potreba za uzgajanjem biljaka za ishranu biti veća", navela je Massa.

Ekpseriment "Veggie" započet je 2014. godine. Tada su astronauti prvi put uzgojili crvenu rimsku salatu u istom sustavu u kom se danas uzgajaju cinije.

Kopirati
Drag cursor here to close