Izvještaj WWF

Priroda može biti osnova za razvoj BiH

Sci-Tech / Flash | 27. 10. 2016. u 10:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suvremeni se čovjek opasno približio točki bez povratka kada je u pitanju iskorištavanje prirodnih resursa, rečeno je na predstavljanju Izvještaja o stanju planeta Svjetskog fonda za zaštitu okoliša (WWF), koje je danas održano na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Kako je kazao direktor Odjela zaštite prirode pri WWF-om Mediteranskom programu Deni Porej, WWF desetljećima prati ekosustave širom planeta te periodično izdaje izvještaje o stanju planeta, a podaci koji WWF-ovi aktivisti dobivaju na terenu sve su lošiji i lošiji.

''Kao ilustracija može nam poslužiti podatak da smo od 1970. izgubili više od pola životinja na planeti. Danas u slatkovodnim sustavima imamo 80 posto manje riba nego što ih je bilo 70-ih godina prošlog stoljeća. Počinjemo dostizati razmjere uporabe planeta o kojima se moramo dobro zamisliti. Vrlo skoro doći ćemo u situaciju da će osnovne stvari, poput proizvodnje hrane i pristup pitkoj vodi, biti upitne'', istaknuo je Porej.

Izolirane oaze

Dodao je kako se globalno napravio korak naprijed u očuvanju zaštićenih područja, ali problem je što ta područja postaju sve više izolirane oaze.

WWF smatra kako bi zaštićena područja trebalo integrirati u lokalnu ekonomiju, kako bi i na taj način ona bila vrednovana, a ne ograditi ih bodljikavom žicom i zabranama.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Porej je istaknuo kako je Bosna i Hercegovina zaista svjetski dragulj kada je u pitanju biodiverzitet.

''Priroda može biti osnova za razvoj BiH. Ako to shvatimo i ako o tome razgovaramo, možemo naći konsenzus kako bismo zaštitili prirodu, a istovremeno ostvarili ekonomski razvoj'', poručio je Porej.

BiH ne može stajati po strani

Voditelj WWF-ovog ureda u BiH Zoran Mateljak dodao je kako BiH nije izolirani ekosustav, istaknuvši kako sve ono što se događa na globalnoj razini utječe na lokalnu razinu i obrnuto.

''BiH ne može stajati po strani. Moramo se uključiti u moderne tokove i moramo naše gospodarstvo postaviti na temelje održivog razvitka'', kazao je Mateljak.

Doc. sr. sc. Sandra Jeličić s Ekonomskog fakulteta kazala je kako je današnje predstavljanje Izvještaja o stanju planeta početak suradnje Ekonomskog fakulteta s WWF-om te najavila buduće zajedničke programe.

''Sve te aktivnosti olakšat će našim studentima usvajanje teorijskih sadržaja na različitim kolegijima i pozvala bih studente da se u što većem broju odazovu našim budućim akcijama'', poručila je profesorica Jeličić.

Kopirati
Drag cursor here to close