Udruga HSSA

Mostar postaje grad zdravlja

Sci-Tech / Flash | 31. 03. 2017. u 13:50 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga HSSA pokreće ove godine društvenu akciju kojoj je cilj grad Mostar pretvoriti na 5 dana ugrad zdravlja. Ideja nam je, kako je život sve brži i kako građani vrlo često zapostavljaju neke osnovne zdravstvene navike organizirati niz akcija u kojima će Mostarci imati priliku vidjeti u kakvom se zdravstvenom stanju nalaze.

Počevši od mjerenja šećera u krvi, preko mjerenja tlaka, transfuzije krvi pa sve do sportskih aktivnosti i akcija koje imaju izrazito socijalni karakter kao što je druženje sa osobama sa posebnim potrebama, događanja koja planiramo organizirati tijekom slijedećeg tjedna od ponedjeljka, do petka, prostirat će se gotovo na cijelom području grada Mostara i svatko će moći pronaći nešto za sebe, nešto što ga zanima.

Na središnjem gradskom trgu, na popularnom Španjolskom trgu organiziramo u ponedjeljak mjerenje šećera u krvi jer dobar dio oboljelih od dijabetesa niti ne zna da imaju tu bolest. Ujedino ćemo uz to mjeriti i krvni tlak jer je tlak tzv. „tihi ubojica“.

Utorak je rezerviran za transfuziju krvi kako bi promovirali vrlo plemenit običaj dobrovoljnog davanja krvi koja spašava ljudske živote. Ujedino tom prilikom predstavljamo i tzv. Zdravi doručak koji ćemo dijeliti svim dobrovoljnim davateljima, ali i pokazati što izbalansirana prehrana znači za zdravlje organizma.

U srijedu pak organiziramo dan edukacije, kada će biti održana dva predavanja, jutarnje predavanje u novoj gimnaziji sa početkom u 11:00 koje će organizirati članovi udruge na temu prve pomoći, te poslijepodnevno predavanje Edina Brankovića u amfiteatru filozofskog fakulteta sa početkom u 15:00, inače višestrukog osvajača medalja u klizanju, uz pomoć specijalnog gosta, vrlo popularnog i uspješnog mostarskog sportaša.

Četvrtak smo rezervirali za obilazak udruga i druženja sa članovima udruga koje djeluju na području grada Mostara djeluju na socijalnim i društveno – korisnom programu kao što su: In Spe i Los Rosales, a u poslijepodnevnom terminu je organizirano predavanje u petoj osnovnoj školi praćeno igrokazom „zubić vila“ sa namjerom propagiranja dentalne higijene i održavanja zdravlja usne šupljine.

Tijekom petka, posljednjeg dana ovog projekta organiziramo sportsko druženje u Arena centru sa početkom u 11:00, a poslije podne organiziramo kviz znanja koji će biti održan na FZS-u 14:00, kojim zatvaramo ovogodišnje dane zdravlja 2017.

Napominjemo da su sva ova događanja potpuno besplatna za građane, a potreban materijal zanjihovo održavanje osigurali smo uz pomoć sponzora, kazali su iz Udruge.

Nadamo se da će građani Mostara sudjelovati u što većem broju u ovoj akciji, jer svima nam je ciljzdrav život i zdrav grad.

Kopirati
Drag cursor here to close