Jačanja digitalnih centara

DigitalBIZ: Održan susret digitalnih inovacijskih centara u BiH

DigitalBIZ-u su predstavljene organizacije (digitalni inovacijski centri) i njihove projektne ideje usmjerene na jačanje kapaciteta i digitalne transformacije mikro, malih i srednjih poduzeća u BiH.
Sci-Tech / Flash | 09. 09. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) održan DigitalBIZ događaj koji je na jednom mjestu okupio predstavnike institucija i digitalnih inovacijskih centara u BiH.

Cilj današnjeg događaja održanog pod nazivom „Digitalna transformacija privrede BiH - uloga organizacija za razvoj poslovanja“  bio je umrežavanje relevantnih organizacija koje su dio UNDP programa jačanja digitalnih inovacijskih centara projekta DigitalBIZ. Tim povodom, danas su predstavljanje organizacije (digitalni inovacijski centri) i njihove projektne ideje usmjerene na jačanje kapaciteta i digitalne transformacije mikro, malih i srednjih poduzeća u BiH.

Zana Karkin, koordinatorica projekta istakla je da DigitalBIZ predviđa podršku za institucionalne partnere, poduzeća i druge ključne aktere u korištenju digitalne ekonomije kao sredstva za povećanje produktivnosti postojećih ekonomskih sektora, rastućih novih tržišta, kao i ubrzanje ekonomskog rasta.

U tijeku prethodnog razdoblja predstavnici digitalnih inovacijskih centara ali i predstavnici institucija imali su priliku proći obuke i upoznati se konceptom digitalne ekonomije i digitalizacije mikro, malih i srednjih poduzeća (MMSP), te diskutirati o aktuelnim trendovima i dobrim praksama, razmatrajući potencijalne rizike i izazove digitalizacije, ali i prednosti i mogućnosti koje se pružaju za ubrzan razvoj BiH.

U projektu DigitalBIZ sudjeluju Gospodarska komora Republike Srpske, Agencija za razvoj općine Tešanj TRA, Zenička razvojna agencija ZEDA., Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak / INTERA Tehnološki Park , Inovacijski centar Banja Luka, Njemački centar za robotiku / Industrial Automation, Razvojna agencija Žepče, Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, Inovacijski centar za održivi razvoj (InCOR) Grada Bijeljina, Centar za izvrsnost u poduzetništvu (CIP) Sarajevo / Udruženje trenera CEFE u BiH, Razvojna agencija Republike Srpske (RARS), Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke  (HERAG) i Razvojna agencija Grada Trebinja (TREDEA).

Događaj je završen diskusijom na temu „Prilike i izazovi digitalne transformacije gospodarstva“, dok će u idućem razdoblju UNDP podržati najbolje ideje digitalnih inovacijskih centara usmjerene na jačanje kapaciteta i digitalne transformacije mikro, malih i srednjih p0duzeća u BiH.

Dodatno, DigitalBIZ projekat provodi procjenu digitalne performanse i spremnosti poduzeća putem besplatnog online alata „Digitalni puls“. DigitalBIZ projekat predviđa suradnju s pružateljima usluga za razvoj poslovanja kako bi te organizacije unaprijedile svoju ponudu usluga za digitalizaciju poslovanja na bazi identificiranih nedostataka u digitalnim kapacitetima poduzeća u Bosni i Hercegovini. U konačnici, DigitalBIZ planira primijeniti mjere podrške za digitalizaciju mikro, mala i srednja poduzeća, uključujući obuku i mentorstvo, te pružanje poticaja u cilju digitalne transformacije njihovog poslovanja. Više informacija o alatu Digitalni puls dostupno je putem web stranice digitalnaekonomija.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close