Kaotična situacija

ZZO HNŽ o prebacivanju kartona: Nisu to smjeli napraviti, ali treba imati razumijevanja

Voditeljica Službe za odnose s javnošću ZZO HNŽ Alenka Ban istaknula je kako su "za domove zdravlja izdali upozorenja te mjere, ali im ne žele stvarati dodatan pritisak s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo".
Lifestyle / Zdravlje | 21. 01. 2022. u 13:30 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Obzirom da je riječ o pandemiji i velikom pritisku na domove zdravlja nije pravi trenutak da govorimo: 'To je taj dom zdravlja, to je taj'. Mi smo svakako poduzeli mjere u smislu kršenja Ugovora. Vjerujemo da se to neće ponoviti", kazala je za Bljesak.info voditeljica Službe za odnose s javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Alenka Ban povodom premještanja zdravstvenih kartona osiguranika na području MHNŽ-a. 

Naime, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a u četvrtak je objavljeno kako je više osiguranika prijavilo kako su pojedini domovi zdravlja, bez njihove osobne suglasnosti, odnosno potpisane Izjave o izboru liječnika izvršili preregistraciju i prebacili njihove zdravstvene kartone iz ambulante u kojoj su izabrali svog liječnika u neku drugu ambulantu po izboru menadžmenta zdravstvene ustanove.

Bez pritiska

Ipak iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a nisu htjeli otkriti o kojim je domovima zdravlja riječ jer, kako navode, "treba imati razumijevanja za trenutnu situaciju".

Voditeljica Službe za odnose s javnošću ZZO HNŽ Alenka Ban istaknula je kako su "za domove zdravlja izdali upozorenja te mjere, ali im ne žele stvarati dodatan pritisak s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo".

"Ovo je na neki način prvo upozorenje, ali vidite kakva je situacija. Mislim da ne bi bilo baš pametno sada govoriti i prozivati. Ipak je to prva pojavnost, naravno ako se nastavi ponavljati da ćemo javno reći", naglasila je za Bljesak.info Ban.

Ona je navela kako nema opravdanja za ono što su učinili pojedini domovi zdravlja, ali ipak treba imati razumijevanja.

"Možda je jedan od razloga trenutna situacija prosto kako bi se rasteretili zbog pritiska pacijenata i oboljelih pa možda neke ambulante imaju manje, ali u svakom slučaju to nisu smjeli napraviti", navela je.

Strpljenje pri kraju 

Ipak, strpljenje građana već je na ivici. Naime, većina njih saznala je da ne može na pregled kod svojeg liječnika zato što su njihovi zdravstveni kartoni prebačeni bez da ih je itko o tome obavijestio.

Također, potpuno je nerealna nova preraspodjela zdravstvenih kartona pa su članovi jedne obitelji sada 'raštrkani' u više domova zdravlja, tvrde čitatelji.

Kako navode, pojedini su i ostali bez zdravstvenih kartona koji su se 'zagubili', a sve to ne bi ni saznali da se nisu razboljeli.

Kaos je blaga riječ za ono što se posljednjih mjeseci događa u zdravstvenim sustavima Federacije BiH.

Brojke koje rastu, zaraženi liječnici i medicinsko osoblje te nedostatak testova samo su neka od obilježja borbe s pandemijom.

Sve što je trebalo ionako dezorijentiranim pacijentima bilo je gubljenje ili prebacivanje zdravstvenih kartona. No, i to se dogodilo pa se građani, kao i ionako izmoreni obiteljski liječnici ponovno moraju prilagoditi.

Kopirati
Drag cursor here to close