Samovolja

Kaos u HNŽ: Prebacivali kartone u druge ambulante bez znanja pacijenata

Lifestyle / Zdravlje | 20. 01. 2022. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ objavio je kako je u proteklom razdoblju, zaprimio više prijava osiguranika kojima je, u pojedinim domovima zdravlja, bez njihove osobne suglasnosti, odnosno potpisane Izjave o izboru liječnika izvršena preregistracija i prebačen zdravstveni karton iz ambulante u kojoj su izabrali svog liječnika u neku drugu ambulantu po izboru menadžmenta zdravstvene ustanove.

Foto: Bljesak.info  

''Tražeći obrazloženje za takvo postupanje osiguranici dobivaju informacije kako je izmjena napravljena od strane Zavoda. Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ čiji jedan od temeljnih ciljeva razvoj Primarne zdravstvene zaštite s naglaskom na obiteljsku medicinu ne vrši preregistraciju osiguranika bez njihovog zahtjeva i suglasnosti jer polazna točka razvoja obiteljske medicine je upravo slobodan izbor liječnika od strane osiguranika'', naveo je Zavod.

Podsjetili su kako je još od 2007. godine Pravilnikom o načinu ostvarivanja prava na slobodan izbor doktora medicine i doktora stomatologije primarne zdravstvene zaštite u HNŽ-u, osiguranim osobama Zavoda omogućen slobodan izbor liječnika.

''Postupanje sukladno važećem Pravilniku obvezno je za sve zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite u HNŽ i kao takvo utvrđeno Ugovorima o reguliranju međusobnih odnosa između Zavoda i zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite. Postupanje suprotno od navedenog predstavlja ne samo kršenje Ugovora nego i rušenje temelja razvoja primarne zdravstvene zaštite u HNŽ i bit će, sukladno odredbama Ugovora, sankcionirano od strane Zavoda prema zdravstvenim ustanovama. Sve osigurane osobe Zavoda kojima je izvršena preregistracija bez njihova znanja odnosno potpisivanja Izjave, molimo da se jave u Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K na telefon broj:  036/446-193'', naveli su iz hercegovačko-neretvanskog Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kopirati
Drag cursor here to close