Značaj pregleda i samopregleda dojke

Žene se obično javljaju s poodmaklim karcinomom dojke

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović o ovoj temi kazala je da je karcinom dojke prvi na listi malignih oboljenja kod žena, i među prvima kada su u pitanju maligna oboljenja kod cjelokupne populacije.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 04. 2019. u 12:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Think Pink - Zajedno smo jedno,

Završno predavanje u okviru zajedničkog projekta udruženja, koja su okupljena u mrežu Think Pink - Zajedno smo jedno,  i Udruženja oboljelih i liječenih od tumora „Donna“ iz Bugojna održano je sinoć u prostorijama Medžlisa IZ u tome gradu. 

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović o ovoj temi kazala je da je karcinom dojke prvi na listi malignih oboljenja kod žena, i među prvima kada su u pitanju maligna oboljenja kod cjelokupne populacije. 

''Dugi niz godina radimo na promociji zdravlja žene, ukazujući na važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke. Unatoč našoj želji da osvijestimo žene da vode računa o sebi i ranoj dijagnostici još uvijek se, nažalost, u ambulante javljaju s poodmaklim karcinomom dojke'', naglasila je. 

Potrebno je, dodaje, uporno i istrajno raditi na tome da se svakoj ženi pojedinačno ukaže na značaj pregleda i samopregleda dojke, a od velike važnosti su smatra, i predavanja koja se organiziraju u školama za djevojčice. 

''U našoj zemlji još uvijek ne postoji registar oboljelih, ali sredstva koja se izdvajaju za kemoterapiju, odnosno onkološki tretman karcinoma dojke, potvrđuju da je broj oboljelih u porastu'',, istaknula je. 

Smatra kako još uvijek nije dovoljno urađeno na tome „da se žene javljaju u onoj fazi kada je dovoljan samo operativni zahvat“. ''Kada je u pitanju dijagnostika, tretman i liječenje, ohrabruje činjenica da imamo vrsne doktore i zdravstvene stručnjake, kao i sredstva koja se osiguravaju za neophodne lijekove'', zaključila je. 

Pozvala je sve žene da idu na redovne kontrolne preglede i na svaku uočenu promjenu reagiraju na vrijeme. 

Kako je kazala predsjednica Udruženja „Donna“ Nihada Hadžić, slična predavanja upriličena su u proteklom razdoblju u nekim bugojanskim školama, te u prostorijama HKD „Napredak“ Bugojno. 

''U okviru kompletnog projekta, koji se implementira od studenog prošle godine, realizirali smo pet veoma uspješnih i posjećenih predavanja. Također, organizirali smo dvije radionice u Omladinskom centru u Bugojnu'', naglasila je.

Kopirati
Drag cursor here to close