Projekt On time

Zdrava prehrana ključna za prevenciju raka debelog crijeva

''Održavajte zdravu tjelesnu masu, smanjite konzumaciju alkohola i poboljšajte svoje prehrambene navike jednostavnim koracima''.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 05. 2022. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rak debelog crijeva direktno je povezan s kvalitetom prehrane i smatra se kako prehrambene i životne navike npr. zdrava hrana i fizička aktivnost imaju veći utjecaj na prevenciju od genetske predispozicije. Postavlja se pitanje kako odabrati prehranu s ciljem smanjenja rizika od karcinoma debelog crijeva?

''Održavajte zdravu tjelesnu masu, smanjite konzumaciju alkohola i poboljšajte svoje prehrambene navike jednostavnim koracima'', savjetuje mag. preh. teh. univ. spec. nutricionizma Nevena Ćorić. Nutricionistkinja Ćorić je ispod navela što je od hrane važno izbjegavati, ograničiti te što je važno svakodnevno jesti kako bismo s hranom preventivno djelovali.  

Važno izbjegavati mesne prerađevine i ograničiti crveno meso

Česta konzumacija crvenog (npr. govedina) i procesiranog mesa (npr. salame i paštete) povećava rizik za obolijevanje i progresiju bolesti. Procesirano meso uključuje konzervirane mesne prerađevine kao što su salame, paštete, mesni naresci, čajne kobasice, hrenovke i šunke. Ovakve proizvode birajte što rjeđe (1-2x mjesečno) u količini do 50g. Koristite crveno meso koje uključuje junetinu, govedinu, svinjetinu, janjetinu i divljač kao odličan izvor proteina ali u umjerenim količinama do 3x tjedno. Važno je birati manje masna mesa i spremati meso kuhanjem, pirjanjem, pečenjem u vlastitom soku. Odaberite ribu barem 2x tjedno, bijelo meso peradi te biljne izvore proteina poput graha, leće, slanutka, soje i mahuna

5 savjeta za prehranu u svrhu prevencije bolesti

Važno je povećati svakodnevni unos vlakana kroz konzumaciju povrća, voća, orašastih plodova, sjemenki te integralnih vrsta žitarica. Slijedi 5 savjeta za zdravu i uravnoteženu svakodnevnu prehranu:

Birajte integralne vrste žitarica poput integralne riže, cjelovitog ječma, pšenice, raži i zobi. Birajte integralne vrste brašna koje je dobiveno mljevenjem cjelovitih žitarica.

U dnevni jelovnik uključite barem 5 porcija različitog povrća i voća koje djeluje kemoprotektivno. Što češće jedite zeleno lisnato povrće poput kelja, raštike, poriluka, špinata, brokule, karfiola, kupusa. Neka vaš tanjur bude što šareniji tako što ćete uključiti povrće različitih boja (rajčica, patlidžan, paprike, krastavci, tikva, cikla) ovisno od sezone. Začinite povrće ekstra djevičanskim maslinovim uljem, čime ćete dodatno unijeti zdrave masnoće.

Svaki dan pojedite bobičasto voće u količini od jedne šalice (jagode, borovnice, kupine, maline, brusnice, aronija, ribizle i slično voće).

U svoj jelovnik uključite svakodnevno i mliječne proizvode poput jogurta s probiotikom, kefira, ajrana koji imaju pozitivan učinak na zdravlje crijeva.

Nemojte zaboraviti na nezasoljene orašaste plodove i sjemenke poput oraha, badema, lješnjaka, sjemenki suncokreta, lana, sezama koje možete dodati i prilikom kuhanja i spremanja obroka.

Pravilnim izborom namirnica možete utjecati na prevenciju mnogih zloćudnih i kroničnih nezaraznih bolesti!

Važnost preventivnih pregleda na rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva je drugi po učestalosti ukupnih malignih oboljenja kod muškaraca i žena. Preventivni pregledi su važni, posebno za osobe koje su starije od 50 godina. U okviru projekta ON TIME - Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i dojke, Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke podijelio je besplatno 560 testova za otkrivanje nevidljive krvi u stolici. Test se radi u intimi svoga doma, a u slučaju da je pozitivan osoba se javi liječniku obiteljske medicine na daljnje pretrage. Zavod poziva stanovnike Županije Zapadnohercegovačke da svakim danom u periodu od 8 do 14 sati u prostorijama Zavoda u Grudama uzmu besplatne testove za otkrivanje nevidljive krvi u stolici i urade preventivni pregled. Preventivni pregled često može spasiti život.

Projekt ''ON TIME'' je započeo 1.6.2020. godine i trajat će 24 mjeseca do 31.5.2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 813.445,71 eura, od čega je Europska unija osigurala 691.428,85 eura bespovratnih sredstava. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska) s partnerima Opća bolnica Zadar (Hrvatska), Institut za javno zdravlje Crne Gore, JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar (Crna Gora) i Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadno – hercegovačke (Bosna i Hercegovina).

Kopirati
Drag cursor here to close