Rasistički i stigmatizirajući

WHO obznanio novo ime za majmunske boginje

"Oba naziva istodobno će se koristiti u razdoblju od godinu dana, a izraz 'majmunske boginje' postupno će se izbacivati iz upotrebe", objavio je WHO.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 11. 2022. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija je izvijestila da će početi koristiti novi izraz - 'mpox' - kao sinonim za majmunske boginje te je i ostale pozvala da slijede primjer nakon pritužbi po kojima je aktualni naziv bolesti rasistički i stigmatizirajući.

"Oba naziva istodobno će se koristiti u razdoblju od godinu dana, a izraz 'majmunske boginje' postupno će se izbacivati iz upotrebe", objavio je WHO.

Organizacija je početkom godine pokrenula javne konzultacije s ciljem pronalaska novog naziva za bolest, prenosi Hina. 

Jedan od popularnijih prijedloga bio je naziv 'mpox' ili 'Mpox', koji je predložila organizacija za zdravlje muškaraca RÉZO. Njezin ravnatelj svojedobno je kazao da je uklanjanje slika majmuna pridonijelo da ljudi ozbiljno shvate hitnu zdravstvenu situaciju.

Bilo je i apsurdnih naziva poput 'Poxy McPoxface' koji je aludirao na Boaty McBoatface, naziv koji je zamalo nadjenut britanskome brodu za polarna istraživanja nakon javnog glasanja.

Majmunske boginje otkrivene su 1958. i nazvane su po prvim životinjama - majmunima, kod kojih su se pojavili simptomi.

Do ove godine su se uglavnom širile u grupi zemalja zapadne i središnje Afrike. No, od početka godine, po podacima WHO-a, 110 zemalja u svijetu prijavilo je oko 80.000 potvrđenih slučajeva bolesti i 55 smrtnih slučajeva. 

Kopirati
Drag cursor here to close