Policija u akciji ukazivanja na značaj preventivnih zdravstvenih pregleda žena
Akcija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i MUP-a

Policija u akciji ukazivanja na značaj preventivnih zdravstvenih pregleda žena

Lifestyle / Zdravlje | 08. 03. 2023. u 14:09 Bljesak.info / Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenice

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas su u svih dvanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) proveli aktivnosti  na promociji zdravlja i informiranju i edukaciji sugrađanki o postojanju programa i potrebi preventivnih pregleda i ranog otkrivanja promjena na dojkama".

Uz promotivne materijale s ciljem povećanja svijesti kod žena o potrebi redovnih preventivnih pregleda, timovi policije i Instituta su razgovarali sa sugrađankama.

Foto: INZ / Policija u akciji ukazivanja na značaj preventivnih zdravstvenih pregleda žena

''Kampanja se tiče povećanja svijesti žena o potrebi preventivnih pregleda. namjerno smo odabrali Međunarodni dan žena 8. mart da damo akcenat i važnost ovih preventivnih aktivnosti i kao Uprava policije damo podršku ovom i sličnim projektima. iako je centralni događaj ovdje u Zenici, na području svih gradova i općina ZDK će se provoditi identične aktivnosti. Cilj nam je da osim davanja podrške preventivnim pregledima i brizi o zdravlju,d amo i podršku onima koji se bore sa teškim bolestima, da promoviramo odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju. Uprava policije MUP-a ZDK promovira sve aktivnosti koje imaju za cilj prevenciju,  kao i unapređenje kvaliteta života'', istaknuo je Elvedin Fišek, glasnogovornik Uprave policije MUP-a ZDK.

Foto: INZ / Policija u akciji ukazivanja na značaj preventivnih zdravstvenih pregleda žena

Uz čestitke Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, svim ženama, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Elma Kuduzović je istakla da se treba biti ponosan u ovom, Zeničko-dobojskom kantonu, jer postoji prvi organizirani po svim europskim smjernicama i normativima, skrining program prevencije, koji podrazumijeva da žene na kućnu adresu dobivaju pozivno pismo sa terminom zakazanog pregleda, lokacijom i datumom za mamografski pregled.

''Pregled se radi po dva očitanja da izbjegnemo bilo kakav problem ili nejasnoću. Najbitnije je da se žena potom prati cijeli ciklus. Ako je nalaz negativan, žena se "vraća u bazu", a novi poziv se šalje za dvije godine od tog datuma, a ako se identificira neka promjena koja zahtijeva daljnju dijagnostičku obradu, sve dalje pratimo, naručujemo i vodimo brigu o pacijentu sa povratnim informacijama, ističe dr. Kuduzović.

Ona je dodala da su u INZ-u svakodnevno svjedoci značaja preventivnih pregleda što je jedan od osnovnih ciljeva ove kampanje, da bi se ženama ukazalo da preventivnim pregledima i kontrolama čuvaju zdravlje, što je preduvjet za sreću ovaj, ali i svaki drugi dan u godini.

Snimanje se u sklopu ovog projekta radi isključivo digitalnim mamografima pa su trenutno u funkciji tri skrining centra- Dom zdravlja Zavidovići, Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj. Očekuje se ubrzo uključenje u projekt i domova zdravlja Žepče i Maglaj, a čeka se i informaciju o nabavki digitalnog mamografa za Dom zdravlja Visoko, čime bi pokrivenost tog kantona bila znatno veća.

Odjel za edukaciju Uprave policije MUP-a ZDK, kako je istakla inspektorica Lejla Ekinović, sa INZ-om provodi aktivnosti na promociji zdravlja žene, a tijekom današnje akcije, policijske službenice i službenici te članice Udruženja Mreže policijskih službenica dijelile su promotivne materijale i razgovarale s ženama koje su ciljna grupa ovog projekta.

''Upravo je današnji dan, 8. ožujka, simbolično odabran za realizaciju kampanje, kada je sva pažnja usmjerena prema ženama. Na ovaj način Uprava policije MUP-a ZDK, kroz kontinuiran rad policije u zajednici, motivira građane na značaj preventivnih pregleda, a sve u cilju unapređenja kvalitete života i zdravlja svih građana- kazala je inspektorica Ekinović.

Projekt skrininga i preventivnih pregleda sufinancira talijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), a istovremeno se realizira u svim gradovima i općinama ovog kantona.

Foto: INZ / Policija u akciji ukazivanja na značaj preventivnih zdravstvenih pregleda žena
Kopirati
Drag cursor here to close