Prirodni lijekovi

VIDEO | Od hercegovačkih travara najviše se traže pripravci od slatkog pelina

Hercegovačkim travarima i onima koji se bave ljekovitim biljem to nije čudno - o ljekovitim svojstvima ove biljke govorili su, kažu nam, mnogo ranije.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 01. 2022. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa potaknula je potragu za ljekovitim biljem i prirodnim preparatima koji bi mogli pomoći u liječenju. Mnogi za jačanje imuniteta i prevenciju različitih oboljenja pomoć potraže iz prirode. U potražnji prednjače pripravci od slatkog pelina. U Hercegovini je više uzgajivača ove biljke, a najveća je potražnja kod onih u Stocu.

Eterično ulje i čaj od slatkog pelina među najtraženijim su proizvodima.

Hercegovačkim travarima i onima koji se bave ljekovitim biljem to nije čudno - o ljekovitim svojstvima ove biljke govorili su, kažu, mnogo ranije.

''Za vrijeme pandemije najviše se tražio slatki pelin i tinkture pelina. On valjda ima tu svrhu zašto ga je narod tražio i iskustvo je pokazalo da je narodu pomagao'', priča za FTV travar Mili Čerkez.

Dalje govori kako se pokazala dobra i tinktura na bazi alkohola: „Prednost je što se može nositi sa sobom, ide 25 kapi u jedan decilitar vode i to u svakom momentu može da se popije“.

Prošla godina za travare, kaže, nije bila dobra i tražila je veći angažman da bi ubrali potrebne količine ljekovitog bilja. A u borbi protiv virusa ili barem preventivnom djelovanju - pomoć iz prirode je dobrodošla.

''Mora čovjek pošteno reći - što je medicinski, moramo se opredijeliti za medicinu, a što je alternativna medicina, to je nešto drugo. Neke stvari smatram da je bolje prirodnim putem nego tabletama'', kaže Čerkez.

Prevenciji bolesti i jačanju imuniteta pomaže, savjetuju nutricionisti, konzumiranje sezonskog svježeg voća i povrća, piše FTV.

''Kad mi dodamo voće kroz užine, orašaste plodove i povrće u svaki glavni obrok - mi već tijelu dajemo veliki izvor vitamina i minerala i upravo ti vitamini i minerali pomažu u imunološkoj obrani'', objašnjava nutricionistica Nevena Pandža.

Ponekad je hranom, kaže, nemoguće unijeti sve potrebne vitamine i minerale, stoga je nerijetka uporaba suplemenata: ''Ako se kroz krvne nalaze pokaže da imamo nizak status određenih vitamina i minerala, tada se može uzeti dodatak prehrani''.

Ipak, oni, dodaje, trebaju biti samo nadomjestak, a ne i zamjena zdravoj prehrani.

Kopirati
Drag cursor here to close