WHO

Učinci koronavirusa osjećat će se još desetljećima

Pandemija je, otkad je izbila u Wuhanu, ubila više od 670.000 ljudi, a dijagnosticirano je više od 17 milijuna zaraženih ljudi.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 07. 2020. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska pandemija koronavirusa vrsta je katastrofe čiji će učinci trajati dugo u budućnost, rekao je glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u petak.

"Pandemija je zdravstvena kriza koja se događa jednom u stotinu godina, a utjecaji će trajati desetljećima", rekao je Tedros na sastanku odbora za izvanredne situacije WHO-a, prema navodima koje je objavila organizacija.

Pandemija je, otkad je izbila u Wuhanu, ubila više od 670.000 ljudi, a dijagnosticirano je više od 17 milijuna zaraženih ljudi.

SAD, Brazil, Meksiko i Velika Britanija proteklih tjedana posebno su teško pogođeni covidom-19, a njihove se vlade bore da nađu djelotvoran odgovor.

Gospodarstva su pogođena zbog ograničenja uvedenih u karanteni kako bi se suzbila zaraza, a mnoge regije boje se drugog vala.

U međuvremenu više od 150 farmaceutskih kompanija radi na cjepivu, premda se prva uporaba ne može očekivati prije početka sljedeće godine, prošli tjedan je rekla Svjetska zdravstvena organizacija.

Premda je znanje o novom virusu napredovalo, mnoga su pitanja ostala neodgovorena a stanovništvo je ostalo ranjivo, rekao je Tedros u petak.

"Rani rezultati seroloških istraživanja oslikavaju konzistentnu sliku: većina svjetske populacije ostaje podložna virusu, čak i u područjima teško pogođenim zarazom", rekao je.

"Mnoge zemlje koje su vjerovale da je najgore prošlo sada se ponovno suočavaju s novim širenjem zaraze. Neke zemlje koje su prijašnjih tjedana bile lakše pogođene, sada bilježe porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva", istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close