Pogoršana epidemiološka slika

U istočnoj Hercegovini visoka stopa smrtnosti od covida

U Trebinju je do sada cijepljeno pedeset posto stanovništva čime epidemiolozi nisu zadovoljni. Situacija se polako stabilizira i trenutno je manji broj hospitaliziranih pacijanata u odnosu na kraj siječnja.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 02. 2022. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U istočnoj Hercegovini je od početka godine izuzetno visoka stopa smrtnosti oboljelih od covida-19. Medicinski radnici pozivaju građane na oprez i poštovanje epidemioloških mjera.

Tijekom prvih četrdest dana ove godine, od posljedica Covida-19 u trebinjskoj bolnici preminulo je 40 osoba. Nažalost, preminuli su i članovi jedne kompletne obitelji – sin, majka i otac.

Nikolina Mučibabić, glasnogovornica Bolnice Trebinje, kaže. ''Od početka tekuće godine preminulo je 31 necijepljeno lice i devet cijepljenih. Zaista jedan tužan podatak i taj jedan negativan trend umiranja i nadam se da u narednim danima nećemo bilježiti smrtne ishode“.

U Trebinju je do sada cijepljeno pedeset posto stanovništva čime epidemiolozi nisu zadovoljni. Situacija se polako stabilizira i trenutno je manji broj hospitaliziranih pacijanata u odnosu na kraj siječnja.

Jelena Durigć, glavni epidemiolog Doma zdravlja Trebinje, navodi: ''Kada smo imali 400 novooboljelih po tjednu, mi smo u prethodnom tjednu imali 158 novootkrivenih slučajeva kada govrimo o PCR metodi, a u ovom tjednu imamo 80 i očekujemo još rezultate testiranja 25 uzoraka".

Epidemiolog Durić upozorava i da brojni građani u početku uopće nemaju simptome i tu je dominantan omikron soj koronavirusa.

Poziva pacijente da se obavezno konzultiraju sa svojim liječnikom. Situacija bi bila jasnija i da je mogućnost testiranja veća. Tome se dugo nadaju u Trebinju gdje su s radošću dočekali donaciju - PCR tester, no ispostavilo se da je pokvaren.

''Dobili smo donaciju od američkog veleposlanstva, kada je kompanija došla da instalira uređaj ustanovljena je greška u kodu na istom. Poslat je nazad, očkujemo zamjenski'', navodi.

Za rad ovog aparata potrebna je i dodatna oprema, pa je bolnica pokrenula proceduru Javnih nabavki. Očekuju da će uskoro imati mogućnost testiranja većeg broja pacijenata što bi značilo i jasniju epidmiološku sliku u istočnoj Hercegovini, piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close