Otporni na postojeće lijekove

U Europi porast slučajeva zaraze sojem E. coli rezistentnim na antibiotike

Karbapenemi su antibiotici širokog spektra "koji se koriste kao posljednje sredstvo za liječenje težih oblika infekcije Escherichijom coli", objavio je ECDC.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 05. 2023. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa bilježi porast broja slučajeva zaraze bakterijom Escherichijom coli (E. coli) otpornih na postojeće antimikrobne lijekove, podaci su Europskoga centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), koji upozorava da je riječ o "brzome širenju" infekcije, javlja Hina.

Države članice Europske unije (EU) i Europskoga gospodarskog prostora (EEA) prijavile su "povećan broj izolata E. coli koji nose gen blaNDM-5, a on ih čini otpornima na karbapeneme", objavio je ECDC sredinom svibn ja.

Karbapenemi su antibiotici širokog spektra "koji se koriste kao posljednje sredstvo za liječenje težih oblika infekcije Escherichijom coli", objavio je ECDC, upozorivši da su sojevi bakterija koje nose blaNDM-5 "već uspostavljeni" i da "predstavljaju novu prijetnju" s obzirom na to da bi mogli biti otporni i na ostale antibiotike, uključujući aminoglikozide, fluorokinolone i trimetoprim-sulfametoksazol.

Uzročnik infekcija krvotoka i urinarnog trakta

E. coli je najčešći uzročnik infekcija krvotoka i urinarnog trakta (IMS) u Europi, objavio je ECDC.

Kopirati
Drag cursor here to close