Reagiranje

UDiTB FBiH: Narušava se povjerenje u transplantacije u BiH

''Već dva dana bez ikakve provjere i dublje analize prenosi se senzacionalistički tekst u kom se govori o nekom ''crnom tržištu organa u BiH'' kojim se ozbiljno narušava povjerenje u transplantacije u BiH''
Lifestyle / Zdravlje | 16. 08. 2022. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pisanja medija o crnom tržištu organa u BiH, reagiralo je Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH. Oni su u svom priopćenju pozvali na ''odgovorno, na činjenicama zasnovano i humano novinarstvo.''

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

''U ime svih pacijenata i pacijentica čiji životi vise o koncu dok čekaju na listama za transplantacije, dok čekaju na dobru volju zastupnica i zastupnika svih parlamenata u ovoj zemlji, pozivamo vas na odgovorno, na činjenicama zasnovano i humano novinarstvo.

Već dva dana bez ikakve provjere i dublje analize prenosi se senzacionalistički tekst u kom se govori o nekom ''crnom tržištu organa u BiH'' kojim se ozbiljno narušava povjerenje u transplantacije u BiH, u donorstvo koje je osnova za unaprijeđenje oblasti transplantacija i nada da će bilo koji prosječan pacijent imati priliku da preživi zahvaljujući transplantaciji. Direktno su ugroženi životi pacijenata na dijalizi i njihovih obitelji koje se nadaju ozdravljenju i povratku normalnom životu nakon transplantacije.

Jedan od velikih problema su dezinformacije poput ove koje nikome nisu na korist, osim ako je korist od životnog značaja kao što šteta koja se nanosi na ovaj način jeste šteta po živote i zdravlje ljudi, i šteta po dobrobit porodica pacijenata.

Pozivamo vas i ovim putem na odgovorno izvještavanje i na uklonjanje sadržaja kojim se narušavaju životi i prava pacijenata, a na kraju, etička pravila novinarstva da se izvještava tačno, istinito i pravovremeno'', navedeno je u pripćenju Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH upućenom medijima.

Podsjećamo, u tekstu koji je objavio Večernji list a prenio veliki broj medija - federalna  zastupnica Belma Pojskić, internistica, kardiologinja, šefica Odjela za interne bolesti s hemodijalizom Županijske bolnice Zenica, navela je kako je upoznata sa slučajem osobe koja je prodala bubreg te pitala može li prodati i jetru s obzirom na to da je za bubreg dobila dobru "cijenu".

''Dakle, moramo učiniti sve kako bismo pravno spriječili da se to događa u našoj zemlji i da bude takvih situacija'', kazala je Pojskić.

U kontekstu novog zakonskog rješenja ova je liječnica istaknula kako bilo koje rješenje koje može pomoći da se uradi transplantacija organa, naravno, na legalan i zakonit način, treba podržati, piše Večernji list u tekstu od 14. kolovoza 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close