Savjeti

Trudnica na moru: Što je dopušteno, a što zabranjeno?

Do kojeg mjeseca trudnoće se smije kupati u moru, kako se nositi s ljetnim vrućinama, kakvo ponašanje trudnica na moru treba izbjegavati, samo su neka od pitanja koja muče trudnice.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 07. 2022. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetovanje na moru trudnice ne trebaju izbjegavati, kaže ginekologinja dr. Ulla Marton.

"Ukoliko se radi o urednom tijeku trudnoće, znači da trudnica nema povišeni tlak, neregulirani dijabetes, nereguliranu hormonsku funkciju štitne žlijezde, bubrežne bolesti i/ili bolesti srca, ako se ne sumnja na nisko sijelo posteljice ili mogućnost prijevremenog poroda ili bilo koje ugroženosti ploda kao što je primjerice zastoj rasta ploda, trudnice mogu putovati. No, svakako put do destinacije kao i samo ponašanje na destinaciji buduća majka treba prilagoditi sebi i svojim tjelesnim mogućnostima, stalno osluškujući svoje tijelo. Putovanje bilo kojim prometnim vozilom zahtjeva odmor svakih 1,5 do 2 sata uz lagano rastezanje, šetnju i okrijepu", preporučuje dr. Marton.

Blagotvoran učinak na tijelo

Ginekologinja kaže kako kupanje u moru ne predstavlja prepreku i ne može uzrokovati probleme tijekom trudnoće. Naprotiv, more ima blagotvoran učinak na tijelo, a kupanje omogućuje primjerenu tjelovježbu trudnici. Ipak, treba pripaziti na temperaturu mora.

 "U svakom slučaju kupanje u moru znatno je prihvatljivije od kupanja u bazenima i toplicama. Zbog temperaturnih razlika preporučljivo je izbjegavati turske kupelji, mokre i suhe saune. Iz higijenskih razloga preporučuje se izbjegavanje jakuzija", savjetuje ginekologinja.

Ono na što bi buduće mame svakako trebale obratiti pažnju, napomenula je dr. Marton, jest da mijenjaju mokre kupaće kostime s ciljem prevencije upale mokraćnog mjehura koja je znatno češća tijekom trudnoće.

Izbjegavaj pretjerano izlaganje suncu

Ginekologinja općenito preporučuje izbjegavati pretjerano izlaganje suncu koje može uzrokovati opekline, sunčanicu uz zimicu i tresavicu te dehidraciju uz pad razine elektrolita koji mogu izrazito ugroziti majku, ali i trudnoću, prenosi misszdravo.

"Stoga oprez, nemojte zaboraviti adekvatan unos tekućine i to tri do četiri litre dnevno uz puno voća i povrća svakih dva do četiri sata. Vožnja motornim čamcima i gliserima nije preporučljiva u drugoj polovici trudnoće , kao ni skijanje na vodi, a skakanje na glavu zbog prilagodbe tlaka majke može dovesti do nesvjestice. Plivanje mora biti uravnoteženo i primjereno tjelesnoj kondiciji majke", savjetuje dr. Marton te dodaje kako su, ako je trudnoća uredna, strah i predrasude jedini su razlozi zbog kojih neki vjeruju da je za trudnice kupanje u moru opasno. "Uživajte u moru i njegovim blagodatima kao i u svojoj trudnoći", preporučuje ginekologinja.

Kopirati
Drag cursor here to close