Glas kao nov!

Top 10 kućnih pripravaka za promuklost koji čine čuda

Promuklost je neželjeni gost koji se javlja preko noći i izaziva veliku nelagodu i frustracije.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 10. 2023. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim ovih problema, jako se teško riješiti ovog stanja pa ljudi pribjegavaju raznim načinima liječenja. Jedan od njih je korištenje zdravih kućnih pripravaka koji dokazano djeluju.

Osim što su učinkoviti, promjena na bolje dolazi jako brzo, te su zbog toga omiljeni u svakom kućanstvu. Ako Vas zanima o kojim se pripravcima radi, nastavite čitati!

1. Med

Med je jedan od najboljih prirodnih lijekova za promuklost zbog svojih umirujućih svojstava. Najbolje ga je pomiješati s limunom te uzimati ovu mješavinu nekoliko puta dnevno kako bi smanjili promuklost. Limun je pun C vitamina te će Vam pomoći u borbi s prehladom, dok će med pozitivno djelovati na sluznicu grla. 

2. Hidratacija

Kad ste bolesni i promukli, osim korištenja  raznih kućnih pripravaka,  jako je bitno unositi dovoljne količine vode. S obzirom na činjenicu da za vrijeme prehlade gubimo tekućinu brže nego inače, trebate se pobrinuti da je nadomjestite. Također, voda će pozitivno utjecati na glasne žice te će pomoći kod vraćanja glasa. 

3. Čaj od đumbira

Foto: Canva / Čaj od đumbira

Đumbir ima protuupalna svojstva te je neizostavan kućni pripravak za promuklost. Dovoljan je samo mali komad korijena đumbira koji trebate oguliti i sitno narezati. Nakon toga narezani đumbir, otprilike jednu čajnu žličicu, stavite u šalicu i prelijte sa 2 dcl prokuhane vode. Poklopite i ostavite 10 minuta. Nakon toga procijedite čaj te mu po želji dodajte med. 

4. Kurkuma

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume ima protuupalna svojstva te dobro djeluje na smanjenje upalnih procesa grla. Osim toga, ovaj sastojak ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje te će utjecati na razlog upale i pojave stanja promuklosti. Uzmite pola čajne žlice kurkume i dodajte je u šalicu vrućeg mlijeka te koristite taj napitak dva puta dnevno do nestanka simptoma. 

5. Ispiranje grla slanom vodom

Kod problema promuklosti probajte pomiješati jednu čajnu žlicu soli s vodom te s tom otopinom ispirajte grlo. Grgljanjem slane vode pomažete grlu u borbi s upalnim procesima i bakterijama koje su uzrokovale stanje promuklost. Ponovite ovaj postupak dva puta dnevno kako mi umirili svoje grlo. 

6. Inhaliranje 

Foto: Canva / Inhaliranje

Udisanje pare može učiniti čuda kod promuklosti, jer pročišćava dišne puteve i smanjuje upalu. Pripremite posudu vruće vode,  nagnite se nad nju i prekrijte glavu ručnikom i duboko udišite. Za bolji rezultat i čišće dišne puteve, u vruću vodu dodajte par kapi eukaliptusovog ulja. Para omogućuje opuštanje mišića grkljana te pomaže kod stanja promuklosti i grlobolje. 

7. Jabučni ocat 

Prije svega želimo napomenuti da je jabučni ocat previše jak te ga nikad ne smijete piti bez dodataka. Kod promuklosti i grlobolje uzmite jednu čajnu žlicu jabučnog octa i sipajte je u čašu tople vode. Ovu otopinu možete koristiti da je grgljate ili da popijete par gutljaja kako bi obnovili sluznicu grla te riješili stanje promuklosti i laringitisa. 

8. Sok od luka 

Jeste li znali da se s lukom pravi jedna od najboljih kućnih pripravaka za promuklost? Dovoljno je da uzmete jednu glavicu luka te je narežete na tanke kolutove i stavite u lonac. Dodajte vode da prekrije luk te miješajte dok se sve ne pretvori u smjesu nalik sirupu. Ohladite i jednu čajnu žlicu pomiješajte s vodom te pijte tijekom dana sve do nestanka simptoma promuklosti. 

9. Češnjak 

Foto: Canva / Zdjelica s češnjakom

Češnjak je najbolji prirodni antibiotik te ga je poželjno koristiti u ishrani, posebno u zimskim mjesecima kad je vrijeme prehlada i gripa. Osim toga, jako je dobar saveznik u liječenju promuklosti i grlobolje. Ogulite ga i žvačite dok ne osjetite da ste popili sav njegov sok. Pozitivno će djelovati na sluznicu grla te će Vam pomoći kod bržeg oporavka. Kao što znate okus mu nije primamljiv,  te je većinom namijenjen za odrasle. 

10. Klinčić

Ulje klinčića je jedan od najboljih antiseptika te pozitivno utječe na promuklost i grlobolju. Pomiješajte 5 kapi ulja od klinčića s čajnom žličicom meda te uzimajte ovu mješavinu dva pita dnevno. Med će pozitivno djelovati na obnavljanje sluznice grla dok će klinčić pomoći kod upalnih procesa. 

Za kraj

Borba s promuklošću nikad nije jednostavna no ako reagirate čim primijetite prve simptome, lakše ćete je se riješiti. U ovom članku smo istražili neke od najboljih kućnih pripravaka za promuklost te se nadamo da ćete naći onaj savršeni za Vaše stanje.

Ako se promuklost nastavi duže od tjedan dana, bitno je potražiti medicinsku pomoć kako bi stručnjak obavio pregled i dao odgovarajuću terapiju koja će Vam riješiti problem. 

Kopirati
Drag cursor here to close