Sezona dolazi

Škakljanje u grlu - u kojim situacijama bismo se ipak trebali zabrinuti

Većina upala grla je bezopasna i uzrokovana infekcijama ili suhim zrakom, no postoje razlozi koji izazivaju opravdanu zabrinutost
Lifestyle / Zdravlje | 29. 10. 2023. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazi sezona kada se češće susrećemo s raznim virusima koji uglavnom brzo prolaze, međutim, premda kratko traju, nikome nisu dragi. Među ostalim, nerijetko u jesenskom i zimskom godišnjem dobu možemo iskusiti razne grlobolje pa tako nisu nimalo neobične povremene epizode suhog, bolnog te nadraženog grla.

Naime, većina upala grla uzrokovana je infekcijama ili suhim zrakom, zbog kojih, osim činjenice da treba izdržati tih nekoliko dana neugodnosti i malaksalosti, se ne treba previše zabrinuti. No, uz ove, postoje razlozi koji izazivaju opravdanu zabrinutost, piše portal Živim.

Razlozi škakljanja u grlu

Nekoliko je razloga koji uzrokuju škakljanje u grlu, no i tri ozbiljnija stanja na koja posebno treba obratiti pozornost.

1. Virusne infekcije

Virusne infekcije kao što su prehlada i gripa izazivaju neugodnu bol u grlu koja ga čini natečenim, osjetljivim i vidljivo crvenim. Također, ovaj oblik infekcije upućuje na neka od stanja poput mononukleoze, ospica, vodenih kozica...

2. Upala grla

Do 30 posto svih upala grla u djece uzrokovano je infekcijom grla i krajnika uzrokovanom bakterijom streptokok skupine A. Grlo može biti crveno, a krajnici prekriveni bijelim i gnojnim mrljama.

3. Alergije

Škakljivo grlo uobičajeno je natečeno kod onih s alergijom. Kada dođe do alergijske reakcije, tijelo otpušta kemikalije koje uzrokuju simptome kao što su začepljenost nosa, suzne oči, kihanje i iritaciju grla.

4. Suhi zrak

Suhi zrak uzima vlagu iz usta i grla, ostavljajući osjećaj suhoće i grebanja. Ovu senzaciju možemo najviše iskusiti u hladnim zimskim mjesecima, posebice u zatvorenim prostorima u kojima je upaljeno grijanje.

5. Ozljeda

Hrana koja zapne, također može izazvati svrbež i grebanje grla. Uz to, napetost, promuklost, a ponekad i bol grla možemo iskusiti ako smo sudjelovali na koncertima i drugim manifestacijama te u zagušljivim prostorijama prilikom kojih smo pretjerano koristili svoje glasnice.

6. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

GERB je stanje koje uzrokuje putovanje želučane kiseline iz želuca do grla koja pritom peče ostavljajući grlo nadraženim i natečenim. Također, osobe s ovim stanjem mogu osjećati žarenje u prsima, kojeg nazivamo žgaravica.

7. Tumor

U rijetkim slučajevima grlobolja može biti znak tumora grla, glasnice ili jezika. Za razliku od uobičajene prehlade čija bol grla prestaje nakon nekoliko dana, u slučaju tumora, događa se suprotno. Ta bol traje. Uz nju, znakovi raka uključuju promjenu glasa, otežano gutanje i dugotrajan kašalj.

Kopirati
Drag cursor here to close