Genijalan je!

Trik za rezanje luka bez suza za kojim svi kuhari luduju

Koliko god uživali u kuhanju, postoji jedan trenutak koji svaki kuhar nevoljko dočekuje - rezanje luka.
Lifestyle / Hrana | 25. 10. 2023. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovaj proces je neugodan zbog ispuštanja kemikalije pod imenom propantijski S-oksid koja nastaje kao tzv. obrambeni mehanizam koji se aktivira rezanjem luka. Na svu sreću, postoji genijalan trik za rezanje luka bez suza koji možete iskoristiti u svakodnevnoj pripremi raznih jela. 

U čemu je tajna?

Naime, trik za kojim luduju svi svjetski kuhari je da se luk nariba umjesto da ga režete. Budući da je priprema pola posla, u nastavku ćemo objasniti koje sve korake trebate proći da dobijete sitni luk bez suza.

  • Pripremite luk

Prije nego što počnete ribati luk, trebate ga pravilno pripremiti. Ogulite vanjske slojeve te luk ostavite namočen u hladnoj vodi par minuta. Istraživanja pokazuju da je manja vjerojatnost da ljudi plaču dok režu ili ribaju luk ako ga prije ohlade u hladnoj vodi. 

  • Odstranite krajeve glavice luka

Kako bi dobili samo najbolje od jedne glavice luka, potrebno je da odstranite krajeve koji nisu jestivi. Pobrinite se da ne odrežete previše te očistite dodatne nečistoće ako ih bude. 

  • Naribajte luk

Idući korak je ribanje luka ribežom koji ima manje i veće otvore kako bi dobili željenu veličinu. Uzmite ribež te njime prekrijte lonac i lagano pritisnite dok ribate luk. Kad Vam ostane samo tanki sloj, okrenite luk na drugu stranu i nastavite kako se ne bi ozlijedili. 

Pročitajte još

Prednosti ribanja luka

  • Nema suza

Najveća prednost ribanja luka je činjenica da možete dobiti velike količine naribanog luka bez ijedne prolivene suze i iritacije očiju. 

  • Brža priprema

Ribanje luka je mnogo brži proces nego rezanje te nije ni čudo da su svi poludjeli za ovim hitom. Nema potrebe da se brinete koliko tanko ćete narezati luk jer tekstura koju dobijete ribanjem je mnogo bolja od one koju dobijete rezanjem. 

Za kraj 

Ovaj fantastični trik za rezanje luka bez suza je zaludio sve svjetske kuhare. Savjetujemo da ga, ako već niste, što prije probate te počnete uživati u Vašoj kulinarskoj avanturi. Želimo Vam mnogo ukusnih jela i nezaboravnih trenutaka koje ćete uz hranu provesti s Vašim najdražima!



Kopirati
Drag cursor here to close