Sajam Good Life

Razmišljate o sirovoj prehrani? Pročitajte što o tome kaže učiteljica zdravog života Maja Volk

Intervju s Majom, u kojem govori o promjeni svog životnog stila te prelasku na sirovu prehranu i život u skladu s prirodom, prenosimo u cijelosti.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 09. 2018. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svestrana, kreativna, maštovita profesorica, književnica, voditeljica, mama, učiteljica zdravog života Maja Volk, dolazi na Sajam za poboljšanje kvalitete života - Good Life, koji će se ovaj vikend održati na platou Mepas Mall-a u Mostaru. Intervju s Majom, u kojem govori o promjeni svog životnog stila te prelasku na sirovu prehranu i život u skladu s prirodom, prenosimo u cijelosti.

Prije nekoliko godina bili ste na ivici života, ali ste snagom volje, promjenom misli, životnog stava, navika i ishrane, pobijedili rak i danas s ponosom ističete kako da ste najzdravija žena u Srbiji. Kako ste to uspjeli?

Kada se suočite sa smrću, odnosno da vam je istekao rok trajanja, onda se stvari iskristaliziraju i prioriteti promijenu. Sve ono što vam je nekad bilo važno, odjednom postaje besmisleno i nevažno, a kvalitet života i zdravlje primarno. Zdravlje je ljubav prema sebi, briga o sebi i veliki rad za koji treba ogromna strast. Kada sam preuzela kontrolu nad svojim životom i svojim zdravljem, ravnoteža se uspostavila. To je naravno proces koji traje svakodnevno, do kraja dugog, i uzbudljivog života. On podrazumijeva ishranu živim biljkama, fizičku aktivnost i rad na osjećanjima. 

U sirovoj hrani se, dakle, nalaze zdrav život i sretne misli - koliko dugo prakticirate isključivo sirovu hranu? 

Sada će skoro deset godina. Kako sam oduvijek mrzila kuhati, a voljela voće i salate, ovo je bila idealna prehrana za mene. To je zapravo stil života. Sloboda, kreativnost, oslobodjenje od klišea, monotonije, ishrana u kojoj nema loših kuharica i propalih jela....

Koje su prednosti sirove prehrane?

Prvo, riječ je o baznoj, alkalnoj ishrani, jer namirnice nisu termički obradjene. Ja se hranim kao što je predviđeno božanskim planom, kao što to svi rade u prirodi. Drugo, ovakva hrana se lako i brzo vari, pa se štedi energija organizma koja se onda preusmjerava u regeneraciju i iscjeljenje. Treće, sačuvani su u hrani svi enzimi i svi vitamini, koji ugibaju pri termičkoj obradi. 

Je li teško odlučiti se i prijeći na sirovu prehranu? Uvriježeno je mišljenje da na taj način ne možemo pripremiti ukusne obroke, na koje smo navikli kuhanjem.

To je najveća glupost koju namjerno lansira industrija hrane. Kako voće može biti neukusno? Kako lješnjaci, bademi, suncokret mogu biti neukusni? Pa meso je bljutavo ako mu se ne dodaju biljke - beli luk, luk, peršin, mirodjija, origano, papar, papričica....to je ono što daje ukus jelu, a u ovoj ishrani nema kraja ukusima koji su uvek drugačiji, nemoguće je napraviti dva identična jela...zato je meni danas konvencionalna termički obrađena hrana bljutava i neukusna, čak i ono što sam nekada jako voljela. Prosto, izoštrilo se čulo ukusa sa ovim bojama i mirisima, da mi je sve drugo pretužno i otužno....

Preporuke za čitatelje - kako unaprijediti kvalitet života?

Za život i zdravlje i kreativnost, potrebne su kao u sportu, tri stvati: vizija, akcija i strast. Bez vizije, onog šta želimo da postignemo, cilja, ideala kome težimo, čovjek se izgubi, lako skrene sa puta i zabrazdi negdje u loše vode...bez akcije, bez praktičnog rsada, dakle, ishrane, fizičke aktivnosti, psihičke stabilnosti, ostat će samo sanjar. A sve to ne može da potraje i da se istraje bez autentične ljubavi, strasti prema životu.... ljubavi i njezi. Kad nekog volimo, ništa nam nije teško. Ali ako nam je teško to za sebe da činimo, znači da ne volimo sebe....

Autorica ste nekoliko knjiga o sirovoj hrani. Hoće li se moći kupiti na sajmu Good Life?

Naravno, donijet ću koliko me budu pustili u avion.....

 

Kopirati
Drag cursor here to close