HNŽ

Sattler uručio vrijednu donaciju Mostaru u borbi protiv covida

Prilikom uručenja cjepiva Zavodu za javno zdravstvo nazočni su bili direktor ovog zavoda Siniša Skočibušića i ministrica Ankica Gudeljević, Ministrica civilnih poslova BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 06. 2021. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Johann Sattler šef izaslanstva Europske unije u BiH danas je federalnom Zavodu za javno zdravstvo uručio 5 800 Pfizerovih cjepiva protiv Covida, te vrijednu opremu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.  

''Europska unija je uz BiH i dosada smo za nju osigurali značaju potrebu u medicinskoj opremi u vrijednosti nekih 20 milijuna eura, a za cjepiva je na raspolaganju 30 milijuna eura'', kazao je Sattler dodajući kako ovom solidarnošću EU pokazuje da i dalje ostaje uz BiH, svoju buduću članicu.

Prilikom uručenja cjepiva federalnom Zavodu nazočni su bili direktor ovog zavoda Siniša Skočibušića i Ankica Gudeljević, Ministrica civilnih poslova BiH. Cjepivo je dio širih isporuka EU koje su počeli prije mjesec dana, a radi se od više od 14 000 doza cjepiva koje bi trebalo bi biti isporučeno širom BiH.

Tom prilikom ministrica Gudeljević zahvalila se veleposlaniku Sattler na svim donacijama koje je BiH dobila od Europske unije. Što se tiče cjepiva, objasnila je kako se pored Covax mehanizma pristupilo i EU4Health mehanizmu.

''To su naša dva osnovna izvora od kojih nabavljamo cjepiva kada je u pitanju koordinacija nabavke cjepiva na državnoj razini. To je to koliko smo mi bili u mogućnosti uraditi uzimajući u obzir nadležnosti kad je u pitanju nabavka medicinski sredstva lijekova, a cjepivo je lijek'', kazala je Gudeljević pohvalivši se dobrom suradnjom sa svim nižim razinama vlasti ovog ministarstva kad je u pitanju zdravstvo.

Gudeljević je istaknula zadovoljstvo redovnom isporukom određene količine cjepiva protiv Covida koje se zadnje vrijeme isporučuje Bosni i Hercegovini.

''Istina je, cjepivo dolazi u malim količinama, ali ono što je jako bitno dolazi redovnim isporukama. Mi sada znamo da nam svake srijede dolazi između 10 i 12 tisuća doza cjepiva protiv covida iz EU'', istaknula je te dodala da zdravstveni djelatnici sada bez problema mogu praviti planove cijepljenja stanovništva.

Zahvalila se još jednom veleposlaniku Sattleru i svim zemljama članicama EU koje su iskazale spremnost da BiH ''doniraju, odnosno prodaju određenu količinu cjepiva koje je bilo njima namijenjeno''.

U ime ravnatelja SKB Mostar, kao i svih zdravstvenih djelatnika Siniša Skočibušić, ravnatelj federalnog Zavoda za javno zdravstvo zahvalio se veleposlaniku EU na doniranoj medicinskoj opremi. Riječ je o donaciji vrijednoj 50 000 KM, a radi se o pet uređaja visokoprotočnih nazalnih kanila koji služe za opskrbu kisikom respiratorno ugroženih bolesnika.  

''Ova donacija je jako vrijedna i ona će biti iskorištena, ne samo za covid oboljele pacijente, nego i za sve respiratorno ugrožene bolesnike na jedinicama intenzivnog liječenja'', kazao je Skočibušić.

Kopirati
Drag cursor here to close