Unatoč brojkama

RS ne planira nove epidemiološke mjere

U proteklih 15 dana u ambulantama za akutne respiratorne infekcije pregledano je čak 7.378 pacijenata, dok su u Covid ambulantama obavljena 1.952 pregleda. Ovo su najveće brojke od početka pandemije.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 01. 2022. u 08:30 Bljesak.info
RS: Banjaluka i dalje prednjači po broju zaraženih koronavirusom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj Banja Luka i dalje prednjači po broju zaraženih koronavirusom, a nepovoljnu epidemiološku sliku dodatno usložnjava povećan broj zaraženih liječnika i medicinskog osoblja u okviru primarne zdravstvene zaštite. No, nadležni u Republici Srpskoj ne razmišljaju o novim mjerama.

U proteklih 15 dana u ambulantama za akutne respiratorne infekcije pregledano je čak 7.378 pacijenata, dok su u Covid ambulantama obavljena 1.952 pregleda. Ovo su najveće brojke od početka pandemije. No, u ARI ambulantama obiteljske medicine radi po 13 timova, pa su gužve minimalne, a pacijenti uglavnom zadovoljni uslugom, prenosi Srna. 

U Banja Luci je, s jučerašnjim danom, 5.376 osoba pozitivnih na koronavirus prema PSR i brzim antigenskim testovima, koji su urađeni u akreditiranim laboratorijima. Međutim, klinička slika kod Omikron soja je znatno blaža od svih dosadašnjih i bolest se lakše podnosi.

"Pošto dominira slaba klinička slika, apeliram na građane da u slučaju blago povišene temperature, kihanja kašljanja i slično ne dolaze u ARI ambulante odmah. Da uzimaju lijekove za snižavanje temperature i vitamine, prate stanje i samo u slučaju pogoršanja traže pomoć liječnika", kazala je načelnica HES službe Doma zdravlja Banja Luka Mirjana Miljković.

Medicinski radnici kažu da su na izmaku snaga, zbog povećanog broja zaraženih liječnika. Korištenje godišnjih odmora trenutno im je reducirano. No, nadležni ne planiraju uvođenje novih protuepidemijskih mjera. Ministar Alen Šeranić insistira na kontroli poštovanja postojećih.

Inspektori inspektorata Republike Srpske u prosincu 2021. godine izvršili su 763 kontrole. U dva slučaja utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu kojih su izrečena dva prekršajna naloga u vrijednosti od 2.000 KM. U prvom polovini siječnja 2022. godine to jest za 15 dana izvršeno je oko 550 kontrola. U sedam slučajeva utvrđene su nepravilnosti na osnovu kojih je izrečeno devet prekršajnih naloga u iznosu od 6.000 KM.

Uz apel da se poštuju sve protuepidemijske mjere, liječnici naglašavaju da je najučinkovitije i dalje cijepljenje, jer onemogućava razvijanje težih kliničkih slika. Isti čovjek, podsjećaju, može da bude zaražen istovremeno virusom sezonske gripe i korone te dva različita soja korone.

Kopirati
Drag cursor here to close