Goran Čerkez

Nova pravila: Cijepljenima će izolacija trajati kraće

Čerkez za N1 navodi kako će sigurno doći do novih promjena u covid pravilima u FBiH.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 01. 2022. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Čerkez, iz Federalnog ministarstva zdravstva u razgovoru za N1 je najavio nova pravila vezana za testiranje na koronavirus, ali i za period izolacije. Oni potpuno cijepljeni će, po tom pitanju biti malo privilegiraniji u odnosu na necijepljene, najavljuje on, dodajući kako se epidemiološka situacija pogoršava iz dana u dan.

Čerkez za N1 navodi kako će sigurno doći do novih promjena u covid pravilima u FBiH, a ona će se, prije svega vezati za naredbe pri testiranju na koronavirus.

''Bit ćemo još decidniji. Antigensko testiranje će biti bitno, PCR testiranje ostaje za teže slučajeve i one koji ulaze u bolnički sektor, kao i za one koji su starije životne dobi'', pojašnjava Čerkez.

Najavljuje kako će do promjena doći i kada je riječ o periodu, ali i uvjetima pod kojim se ide u izolaciju.

''U tom kontekstu malo će privilegiraniji biti oni koji imaju potpuni cijepljeni status. Potpuno cijepljeni će imati malo kraće izolacije od onih koji nisu potpuno cijepljeni. Također je važno naglasiti kako će biti razlike i kada govorimo o rizičnim kontaktima. Razlika će najvjerojatnije podrazumijevati da potpuno cijepljene osobe neće ići u izolaciju ako su bili u kontaktu sa zaraženim'', pojašnjava nam pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Dodaje kako će se konačna odluka znati najvjerojatnije u utorak.

Čerkez upozorava na činjenicu da epidemiološka situacija iz dana u dan postaje sve teža, dodajući kako je priliv pacijenata u bolnice veći za čak 23 posto u odnosu na samo tjedan dana ranije.

''Pretpostavka je da imamo tri do četiri puta više zaraženih nego što službena statistika pokazuje'', naglašava Čerkez.

Pojašnjava kako će omikron soj uskoro u BiH postati dominantan, a prva karakteristika mu je da izaziva kašalj, grlobolju i glavobolju, te napada manje pluća u odnosu na delta soj koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close