Tko je zakazao?

Mostar - Roditelji nezainteresirani za cjepivo protiv HPV-a

"Pokušali smo sve raditi s roditeljima i nije išlo", naglasio je Čolaković.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 11. 2023. u 11:43 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radionica na temu "Uvođenje imunizacije protiv HPV infekcije u FBiH" održala se u utorak u hotelu Bristol u Mostaru.

Radi se o aktivnosti kojoj je, kako tvrdi doktorica Aida Ramić-Čatak, ZZO FBiH sistemski pristupio.

"Sa velikim zadovoljstvom danas smo ovdje da u Mostaru održimo završnu 10. edukacijsku radionicu posvećenu uvođenju programa imunizacije protiv HPV-a. Pripremili smo program uviođenja imunizacije protiv HPV-a, a onda krenuli sa serijom edukacijskih radionica širom FBiH. Cilj je da naše kolege koji su iz prvih redova kontakata sa roditeljima, a uključeni svakodnevno u proces imunizacije susretnemo i razgovaramo o svim tehničko-stručnim aspektima vezanim za proces imunizacije protiv HPV-a", ističe Ramić-Čatak.

Foto: Bljesak.info / Radionica na temu Uvođenje imunizacije protiv HPV infekcije u FBiH

Imunizacijom protiv raka grlića maternice

Tema je, kako je kazala, prvensttveno razgovarati o ovom procesu kao i što su to cjepiva kao ključna alatka u borbi protiv raka grlića maternice.

"Zemlje koje su uvele imunizaciju protiv HPV-a su već poslije određenih godina zabilježile značajne rezultate te su gotovo eliminirali jednu od vodećih bolesti i uzročnika smrtnosti kod žena".

Foto: Bljesak.info / Radionica na temu Uvođenje imunizacije protiv HPV infekcije u FBiH

Kako je istaknula, "govorimo o tome kako unaprijediti komunikacijska znanja i vještine jer proces cijepljenja prati jedan značajan aspekt nesigurnosti, odlaganja od strane roditelja".

Zdravstveni radnici kao najkompetentniji izvor informacija

"To ne zamjeramo jer moramo biti svjesni da u ovom stoljeću zdravstveni radnici jesu vodeći izvor informacija, ali roditelji čuju i druge izvore i cilj je proces usmjeriti u zdravstvene radnike koji trebaju biti najkompetentniji izvor znanstveno-stručnih informacija. Naša poruka je da roditelji trebaju cijepiti djecu protiv HPV-a, da iskoriste blagodati zdravstvenog sustava koji im se pruža, da je ovo cjepivo vrlo učinkovito, sigurno, provjereno i izaziva vrlo dobru reakciju imunog sustava i naša je preporuka da se ciljna skupina - dječaci i djevojčice (13-14 godina) odazove na poziv zdravstvenih ustanova, obave cijepljenje protiv HPV-a kako bi se efikasno zaštitili", dodaje Ramić-Čatak.

Foto: Bljesak.info / Radionica na temu Uvođenje imunizacije protiv HPV infekcije u FBiH

Kako je kazala, trenutno je, zahvaljujući podršci Vlade FBiH nabavljeno 2 tisuće cjepiva protiv HPV-a i radi se o racionalnom pristupu gdje će se prvo nabaviti manje količine, a nakon završetka edukacijskih radionica i u kontaktu s roditeljima će započeti proces distribucije tih cjepiva na terenu te proces prilagodbe na sami interes za cijepljenje.

Loše brojke u BiH: Preko 500 žena godišnje oboli, a 140 izgubi bitku

"Moramo shvatiti da u BiH svake godine oboli preko 500 žena od raka grlića maternice i da oko 140 žena zbog te bolesti izgubi život", istaknuo je doktor Mirza Palo.

Ističe kako ovo cjepivo donosi mogućnost zaštite u ranoj dobi i pruža dugogodišnju zaštitu od humanog papilona virusa koji uzrokuje rak grlića maternice.

Foto: Bljesak.info / Mirza Palo

To je, kako je naglasio, pored toga što je teško za bolesnika i njegovu obitelj, izuzetno skupo oboljenje sa vrlo smrtnim ishodom.

"Želimo našim mladima omogućiti dug i zdrav život", naglasio je Palo.

Besplatno cjepivo

Kada je u pitanju "otpor" prema cijepljenju, Palo ističe kako to nije ništa novo i kako je "otpor uvijek prisutan s novim stvarima i razumljivo je da se ljudi pitaju i razgovaraju".

"Zato smo mi tu već 10 radionica sa zdravstvenim radnicima, roditeljima i profesionalcima iz obrazovnog sektora. Normalno je da korisnici pitaju za sve ono što im nije jasno, a mi smo dužni i moramo biti spremni ponuditi odgovore", dodao je.

Prisutne je zanimala i cijena cjepiva, no prema Palinim saznanjima, ono je besplatno.

Foto: Bljesak.info / Radionica na temu Uvođenje imunizacije protiv HPV infekcije u FBiH

"Koliko je meni poznato, cjepivo je osigurano i besplatno i s naše strane moramo odati počast vlastima u BiH koje su iznašle dovoljno sredstava kako bi započeli s cijepljenjem", zaključio je.

Čolaković: Pokušali smo sve s roditeljima i nije išlo

Ravnatelj ZZO HNŽ Eniz Čolaković nije krio razočaranost u odziv roditelja pored cijele organizacije koja je urađena od strane organizatora.

"Kad smo dobili ovaj projekt trebali smo imati 330 cjepiva i to je jedna trećina kontigenta koji je bio namijenjen i prva stvar koja se trebala uraditi je zatražiti dopuštenje od ministarstva obrazovanja da uđemo u osnovne škole i tu je došlo do problema. Napravili smo prezentaciju, išli smo u škole, prezentirali na 30 stranica i pokušali roditeljima objasniti značaj tog cjepiva, međutim, odziv je bio jako loš. Pokušali smo sve raditi s roditeljima i nije išlo", naglasio je Čolaković.

Foto: Bljesak.info / Eniz Čolaković

"Imali smo u prvom redu sastanke s roditeljima, prezentirali im sve to i bilo je govora da će dovesti svoju djecu. Čak se ide na to da djeca mogu sami doći u cijepne centre, međutim, što se sve dogodilo, ne znam. Imamo škola gdje smo dobili mailove gdje su rekli kako roditelji nisu zainteresirani za taj projekt".

Antivakserski lobij

Istaknuo je kako projekt nije išao na području Grada Mostara, pa su ga odlučili proširiti i najveći uspjeh su postigli na području Grada Konjica gdje su podijelili 50-60 vakcina, a ukupno od tih 330 cjepiva dali su 107 cjepiva.

Foto: Bljesak.info / Radionica na temu Uvođenje imunizacije protiv HPV infekcije u FBiH

"Upravo je ova radionica nešto gdje trebamo vidjeti gdje su nedostatci i nadamo se da ćemo uspjeti naći rješenje jer mislim da su Vlada i ministarstvo odnosno ZZO FBiH osigurali vakcine i ovo neće biti pilot projekt nego će biti u svim gradovima", dodao je Čolaković.

"Što se tiče stručnog dijela mi smo uradili svoje, međutim problem je u tom drugom (antivakserski lobij). Jedan dio možemo bazirati na vrijeme u koroni i na ovome bi trebalo raditi jer praktično 100 zemalja u svijetu radi imunizaciju. Imate primjer jedne Australije koja nema oboljelih od karcinoma grlića maternice", ističe.

Povratak "zaboravljenih" bolesti

Na pitanje hoće li ovo cjepivo ući u obvezan kalendar imunizacije nije mogao dati odgovor.

"Trebamo to vidjeti sa Federalnim zavodom i Federalnim ministarstvom zdravstva", kazao je Čolaković.

Foto: Bljesak.info / Radionica na temu Uvođenje imunizacije protiv HPV infekcije u FBiH

Istaknuo je i to kako bi se zbog odbijanja cijepljenja mogle početi pojavljivati zaboravljene bolesti poput hripavca.

"Cilj je dosegnuti procijepljenost oko 90%, međutim ako mi na području naše županije ili federacije imamo procijepljenost ispod 70 % imat ćemo i hripavac i sve te zaboravljene bolesti. Uvijek savjetujem da se cijepe djeca jer je to najdjelotvorniji način da zaštiti svoje dijete i roditelji ili bilo tko nemaju pravo da radi protiv zdravlja djece", zaključio je Čolaković.

Podsjetimo, ova radionica se održava kao program "Imunizacije protiv HPV infekcije u FBiH" koju organizira Zavod za javno zdravstvo FBiH uz podršku populacijskog fonda UNFPA i Udruge KAP.

Kopirati
Drag cursor here to close