Hrvatska

Rodila u vozilu Hitne: 'Mama je negativna na virus, beba dobro'

''Kašljala je i rekla mi da već dva tjedna produktivno kašlje. Imala je i temperaturu'', kazala je liječnica.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 03. 2020. u 18:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Znam da je s bebom bilo sve u redu kad smo je porodili, no još joj ne znamo ime'', rekla je liječnica Hitne medicinske pomoći Zagrebačke županije Kristina Vučemilo (28).

S vozačem Markom Rožićem i tehničarom Goranom Tvorićem u nedjelju se u 22:40 sati uputila u Vrbovec po trudnicu koja je trebala roditi. Već je bila u terminu i puknuo joj je vodenjak. Intervencija je trebala biti kao i svaka druga, i u trenutku kada su kretali, na pamet im nije palo da će posumnjati na koronavirus kod trudnice. Po dolasku u kuću, dr. Vučemilo je otkrila da trudnica ima temperaturu i da kašlje već dva tjedna.

''Ženi je porod već lagano krenuo, imala je trudove svake minute. Prvo sam je morala pregledati. Kašljala je i rekla mi da već dva tjedna produktivno kašlje. Imala je i temperaturu. Premda produktivni kašalj nije simptom korona virusa, morali smo biti oprezni i ponašati se odgovorno. U KB Merkur najavili smo dolazak trudnice suspektne na koronu'', ispričala je liječnica Vučemilo te dodaje da su cijelom timu na prvom mjestu prioritet bile majka i beba.

Točno ispred KB Merkura Kristina je uz pomoć tehničara porodila zdravu djevojčicu.

''Znam da je s bebom bilo sve u redu, no još joj ne znamo ime. Predali smo je specijalizantici ginekologije Miji Buršić, koja se spustila i preuzela bebu, a vozač, tehničar i ja smo s rodiljom otišli u posebni dio bolnice namijenjene pacijentima s korona virusom. Bris su joj uzeli u jedan sat nakon ponoći, a ujutro su stigli nalazi da je negativna. Naravno, i ja sam sa svojim timom to vrijeme provela u izolaciji'', ispričala je dr. Vučemilo kojoj je porod u vozilu Hitne pomoći prvo takvo iskustvo.

''Moj medicinski tehničar i vozač već su se s time susreli, no osobno, ovo mi je prva takva situacija. Na pamet nam nije palo da bi mogla biti suspektna na korona virus i nismo došli u zaštitnim odijelima. Napravili smo sve što smo mogli i konzultirali se sa dežurnim epidemiologom. Moram pohvaliti vozača koji je sjajno i sigurno vozio, te medicinskog tehničara koji mi je pomogao da ženi porođaj prođe što komotnije'', ispričala je dr. Vučemilo.

Kako doznaje 24sata i iz KB Merkur, mama i beba su dobro. Majku se i dalje epidemiološki prati.

''Beba je dobro, teška je 3460 grama i dugačka 50 centimetara, a majka je još uvijek prehlađena, ali je i dalje pod laboratorijskim nadzorom. Unatoč korona virusu i potresima, žene i dalje rađaju. Iako nas je sve veliki potres u Zagrebu izbacio iz ravnoteže, imam potrebu zahvaliti i svim zdravstvenim djelatnicima, ali i svom osoblju i zdravstvenom sustavu na silnom angažmanu i za vrijeme potresa i za vrijeme korone. To su ljudi posvećeni svome poslu, od spremačica, tehničkih službi, liječnika, medicinskih sestara'', rekao je doc. dr. Željko Duić, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode.

Kopirati
Drag cursor here to close