Uz koronu

Ptičja gripa širi se Europom i Azijom

Širenje visokopatogene ptičje gripe, koja se obično naziva ptičja gripa, stavila je peradsku industriju u pripravnost nakon što su prethodne epidemije dovele do odstrijela desetaka milijuna ptica.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 11. 2021. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko slučajeva izbijanja teškog oblika ptičje gripe u Europi i Aziji posljednjih je dana prijavljeno Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE), što je znak da se virus ponovno brzo širi.

Širenje visokopatogene ptičje gripe, koja se obično naziva ptičja gripa, stavila je peradsku industriju u pripravnost nakon što su prethodne epidemije dovele do odstrijela desetaka milijuna ptica.

Epidemije, također, često dovode do i trgovinskih ograničenja. Istodobno, privlači pažnju i epidemiologa jer se virus može prenijeti na ljude.

Kina je do sada ove godine prijavila 21 infekciju ljudi podtipom ptičje gripe H5N6, više nego u 2020.

Južna Koreja izvijestila je o epidemiji na farmi od oko 770.000 peradi u Chungcheongbuk-dou, naveo je iz OIE u utorak, pozivajući se na izvještaj  južnokorejskih vlasti. Sve životinje su ubijene, prenosi Radio Slobodna Europa.  

Japan je izvijestio o prvom slučaju izbijanja gripe u zimskoj sezoni 2021., na farmi peradi na sjeveroistoku zemlje, dodao je OIE, potvrđujući prošlotjedno priopćenje općenje japanskog ministarstva poljoprivrede. Serotip u ovoj epidemiji je H5N8.

Norveška je izvijestila o izbijanju ptičje gripe H5N1 u regiji Rogaland u jatu od 7.000 ptica, priopćio je OIE.

Epidemije se obično javljaju u jesen i šire se divljim pticama selicama.

Belgijska vlada stavila je zemlju pod povećan rizik od ptičje gripe, naredivši da se perad od 15. studenog drži u zatvorenom prostoru, nakon što je identificirana visoko patogeni soj ptičje gripe kod divlje guske u blizini Antwerpena.

To je uslijedilo nakon sličnog poteza u susjednoj Francuskoj ranije ovog mjeseca i u Nizozemskoj u listopadu.

Ptičja gripa ne može se prenijeti konzumiranjem proizvoda od peradi.

Kopirati
Drag cursor here to close