Christiaan Barnard

Prije jednog stoljeća rođen je kirurg koji je prvi presadio ljudsko srce

Christiaan Barnard vodio je transplantacijski tim od 31 člana koji je izveo transplantaciju ljudskog srca kod pacijenta Louisa Washkanskyja, koje je dobio od Denise Darvall, koja je umrla u prometnoj nesreći u dobi od 25 godina.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 11. 2022. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Shutterstock / Christiaan Neethling Barnard ( 8. studenoga 1922., Beaufort West, Južna Afrika -  2. rujna 2001., Pafos, Cipar)

Prije jednog stoljeća, 8. studenoga 1922. u Beaufort Westu, Južnoafrička Republika, rođen je čuveni kardiokirurg i pionir u području transplantacije srca Christiaan Neethling Barnard.

Naime, 3. prosinca 1967. južnoafrički transplantacijski tim predvođen Christiaanom Barnardom izveo je prvu transplantaciju srca u svijetu u bolnici Groote Schuur u Cape Townu. Pacijent Louis Washkansky preživio je operaciju 18 dana.

Odrstao je u lošim uvjetima u evangelističkoj župnoj kući, a bio je jedan od četvorice sinova obitelji burskih propovjednika u južnoafričkoj provinciji Cape.

Poput svog brata Mariusa, koji je kasnije radio u njegovom transplantacijskom timu, Barnard je pohađao srednju školu u rodnom gradu i studirao medicinu na Sveučilištu Cape Town i Sveučilištu Minnesota.

Kiruršku obuku stekao je u Sjedinjenim Američkim Državama, izveo operaciju na otvorenom srcu kod kardiokirurga Clarenca Waltona Lilleheija u Minneapolisu te se upoznao s najnovijim tehnikama eksperimentalne transplantacije srca.

Godine 1958. donio je u Južnu Afriku aparat srce-pluća kao dar američkih kolega. Tamo je radio kao liječnik opće prakse u Cape Townu, u bolnici Groote Schuur. Ubrzo je postao specijalizant kirurgije, zatim direktor "Medicinske škole" na Sveučilištu u Cape Townu, a u dobi od 40 godina imenovan je profesorom torakalne kirurgije. Izveo je oko tisuću operacija srca različitim tehnikama.

Dana 3. prosinca 1967. Barnard, koji je do tada dobivao malo pozornosti, izveo je prvu uspješnu transplantaciju srca u svijetu koristeći modificiranu metodu svojih američkih kolega.

Barnard vodio je transplantacijski tim od 31 člana koji je izveo transplantaciju ljudskog srca kod pacijenta Louisa Washkanskyja, koje je dobio od Denise Darvall, koja je umrla u prometnoj nesreći u dobi od 25 godina.

U devetosatnoj operaciji u bolnici Groote Schuur u Cape Townu pacijent Washkansky je preživio. Kako bi se spriječilo njegovo tijelo da odbaci strani organ, Washkanskyjev imunološki sustav je u velikoj mjeri oslabljen. Tako je nakon 18 dana preminuo od posljedica upale pluća.

Drugi pacijent, Philip Blaiberg, operiran je 2. siječnja 1968. i živio je 18 mjeseci s presađenim srcem.

Danas oko 70 posto pacijenata poživi još 5 ili više godina nakon presađivanja srca.

Foto: AP  / Dr. Christiaan Barnard s američkim kolegama (dr. Michael DeBakey i dr. Adrian Kantrowitz)

Godine 1983. Barnard je morao odustati od operacija jer je bolovao od artritisa, a posebno su mu bile zahvaćene ruke. Godine 1985. prihvatio je znanstveno mjesto u centru za srce u Oklahomi, SAD.

Godine 1948. oženio je Alettu Gertruidu Louw, par je dobio kćer i sina. Nakon razvoda 1970. oženio se 18-godišnjom Barbarom Mariom Zoellner, a par je dobio dva sina. Godine 1982. brak je razveden.

Godine 1988. Karin Setzkorn postala mu je treća supruga, s kojom je dobio kćer i sina. I ovaj brak završio je razvodom 2000. godine.

Barnard je svoje posljednje godine proveo u Austriji, gdje je osnovao Zakladu Christiaan Barnard za potporu siromašnoj djeci diljem svijeta, te na svojoj farmi u Beaufort Westu. Austrijsko državljanstvo dobio je dva dana prije smrti i više od godinu dana nakon podnošenja zahtjeva.

Dok je bio na odmoru na Cipru, 2. rujna 2001. godine Barnard je podlegao jednom astmatičnom napadaju. Nakon što je tijelo kremirano, urna je prevezena u Južnu Afriku i pokopana u vrtu Nizozemske reformirane crkve u Beaufort Westu.

Godine 2004. Barnard je bio drugi iza Nelsona Mandele na popisu 100 najvećih Južnoafrikanaca svih vremena. Ne samo u Južnoafričkoj Republici smatra se legendom još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Video: Dr. Christiaan Barnard On Ethical Medical Dillemmas | The Dick Cavett Show

 

Kopirati
Drag cursor here to close