Obratite pažnju

Nikada nećete izgubiti salo na stomaku ako jedete ovih pet stvari

Postoje specifični sastojci na koje treba obratiti pažnju ako želite da se smršavite ovog ljeta.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 07. 2023. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suočavanje sa salom na stomaku može biti frustrirajuće. Možda ćete se čak osjećati poraženo usprkos vašim najboljim naporima za mršavljenje.

Smanjivanje kalorija, unos više proteina i praćenje ugljikohidrata su popularne metode za skidanje viška kilograma.

Ove metode mogu pomoći kod neželjenog sala na stomaku, ali postoje specifični sastojci na koje treba obratiti pažnju ako želite da se smršavite ovog ljeta.

Kako izgubiti salo?

Kada dođe do toga, nikada nećete izgubiti salo na stomaku ako i dalje jedete određene namirnice.

Na masnoću na stomaku može utjecati niz faktora, uključujući hormone i spol. Naravno, i vaš izbor hrane može igrati važnu ulogu. Konzumiranje više kalorija nego što sagorite u jednom danu vjerojatno će dovesti do povećanja tjelesne težine, od kojih neke mogu biti u vašem središnjem dijelu.

Osim toga, vrste kalorija koje odaberete mogu utjecati na vašu težinu i masu. Prema istraživanju, posebno je dokumentirano da šećer promovira pretilost. Ako možete učiniti jednu stvar da izgubite salo na stomaku, ograničavanje unosa dodanog šećera može biti vaš najbolji izbor.

Slatka pita

Slatka pita je popularan desert na praznicima i proslavama. Međutim, čak i one napravljene od voća mogu sadržati iznenađujuću količinu dodanog šećera. Iako se svi recepti za pite razlikuju, lako možete pronaći jednu porciju pite koja sadrži više od 25 grama šećera.

Američko udruženje za srce preporučuje ženama da ne unose više od 25 grama (100 kalorija) dodanog šećera dnevno, dok muškarci treba da ograniče unos na 36 grama (150 kalorija). Sljedeći put kada se pita bude nudila kao desert, odlučite se za samo nekoliko malih zalogaja kako biste smanjili potrošnju šećera.

Brownies

Još jedan omiljeni desert također poznati po svom sadržaju šećera. Kada pravite domaće kolače lako ćete pronaći recepte koji zahtijevaju ukupno dvij šolje šećera, a da ne spominjemo šećer koji može biti u čokoladnim komadićima koje koristite. To može dovesti do poslastice s vrlo visokim udjelom šećera, sprečavajući vas da ostvarite svoje ciljeve za gubitak masti na stomaku.

Jogurt sa niskim udjelom masti

Iako se prodaje kao dijetalna hrana, nemasni jogurt je često prikriveni izvor dodanog šećera. Na primjer, pojedinačna šalica može imati više od 17 grama šećera. Iako ova grickalica može sadržavati manje od 150 kalorija, zbog čega izgleda kao zdrava opcija, mogla bi usporiti vaš napredak u mršavljenju.

Umjesto toga, potražite jogurt sa visokim sadržajem proteina i niskim sadržajem šećera. Osim što ćete smanjiti unos šećera, ova zamjena će povećati proteine u vašoj ishrani što može dovesti do više sitosti i manjeg unosa kalorija tokom dana.

Žitarice

Popularna stavka za doručak - žitarice nisu poznate po tome što su prepune zasitnih sastojaka. Većina opcija sadrži minimalno proteina i vlakana, ostavljajući vam manje zasitan obrok ili užinu, a da ne spominjemo visok broj šećera koji se nalazi u njima.

Ako tražite bar opciju za brza doručak, odlučite se za onu s manje od 6 grama dodanog šećera, najmanje 8 grama proteina i 2 grama vlakana. Juice Plus+ crna čokolada i pločice smokve ispunjavaju ove zahtjeve. Takođe su biljnog porekla i daju zasićujućih 5 grama vlakana.

Konzervirano voće

Voćni koktel u konzervi i zaslađene mandarine možda su neki od najpopularnijih artikala u ovoj kategoriji, ali postoji mnogo upakovanog, prerađenog voća na koje treba obratiti pažnju.

Konzervirani kompoti mogu biti veliki izvor dodanog šećera. Da ne spominjemo, veliki dio ovog prerađenog voća ima manje vlakana od cijelog voća.

Kopirati
Drag cursor here to close