Irska

Moje tijelo, moj izbor: Marš za pravo na pobačaj

Lifestyle / Zdravlje | 30. 09. 2017. u 17:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz povike ''moje tijelo, moj izbor'' tisuće ljudi okupile su se u subotu poslije podne u Dublinu gdje je kampanja za pravo na pobačaj organizirala šesti godišnji marš.

Mnoštvo u kojem su bile brojne obitelji, ali i mladi krenulo je iz Garden of Remembrance u središtu grada u smjeru irskog parlamenta, piše Hina.

Irska vlada najavila je ovaj tjedan da će se referendum o pobačaju održati u proljeće 2018.

''Poruka koju želimo prenijeti danas jest da je vrijemo za djelovanje jer već predugo čekamo'', rekla je Linda Kavanagh, glasnogovonica Abortion Rights Campaign (Kampanje za pravo na pobačaj).

''Tražimo potpuno ukidanje 8. amandmana, ne podržavamo više iznimke i činjenicu da samo stotinjak osoba ima pravo na pobačaj'', rekla je Kavanagh koja očekuje da će na skupu biti 30.000 prosvjednika.

Amandman iz 1983. izjednačava pravo na život majke i fetusa i unio je potpunu zabranu pobačaja u ustav Irske, zemlje snažne katoličke tradicije. Ponešto je ublažen 2013. tako što je omogućeno pravo na pobačaj u slučaju ugroženosti života majke.

''Ovo je posljednji marš prije referenduma i na neki način je povijesni'', rekla je Keishia Taylor iz udruge ROSA (Reproduktivna prava, protiv Opresije, seksizma i stege).

Kopirati
Drag cursor here to close