Zamijene za cjepivo

Merck traži odobrenje FDA za lijek protiv COVID-19

Merck je podnio aplikaciju za molnupiravir, za koji je priopćio u ovom mjesecu da je umanjio hospitalizacije za 50 posto.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 10. 2021. u 16:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Američki farmaceutski div Merck priopćila je u ponedjeljak da se prijavio za odobrenje izvanrednog korištenja svog lijeka protiv COVID-19 u Sjedinjenim Državama, u velikom koraku ka uvođenju tablete za liječenje virusne bolesti.

Merck je podnio aplikaciju za molnupiravir, za koji je priopćio u ovom mjesecu da je umanjio hospitalizacije za 50 posto.

Kompanija navodi da "surađuje s regulatornim agencijama širom svijeta kako bi podnijela molbe za izvanredno korištenje ili tržišno odobrenje u narednim mjesecima".

U kasnoj fazi kliničkih proba na oko 770 pacijenata, skoro polovina ih je primila pilulu tijekom petodnevnog razdoblja, dok su ostali primili placebo.

Svi pacijenti imali su potvrđene simptome COVID koji su se razvili u razdoblju od pet dana nakon što su svrstani u svoje kliničke grupe.

Eksperti tvrde da to nije čudotvoran lijek i da ne bi trebao dopuniti ili zamijeniti cjepivo.

Merck navodi u priopćenju kako očekuje da proizvede 10 milijuna doza lijeka do kraja godine, dok se očekuje da nove budu proizvedene u 2022.

SAD je nabavio 1,7 milijuna doza molnupiravira, uz opciju kupovine još doza, a globalna zdravstvena agencija Unitaid priopćila je da radi na partnerstvu nazvanom ACT-Accelerator kako bi osigurala snabdijevanje zemalja s niskim i prosječnim primanjima, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close