Kakva trampa

Medicinske sestre u zamjenu za cjepivo

Gotovo 17.000 filipinskih medicinskih sestara potpisalo je 2019. godine ugovore o radu u inozemstvu.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 02. 2021. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filipini će pustiti tisuće svojih zdravstvenih radnika, uglavnom medicinskih sestara, da se zaposle u Britaniji i Njemačkoj ako se dvije zemlje dogovore da doniraju prijeko potrebne vakcine protiv virusa korona, rekao je danas visoki filipinski dužnosnik, piše Srna.

Filipini su ublažili zabranu zapošljavanja svojih zdravstvenih radnika u inozemstvu, ali i dalje ograničavaju broj medicinskih radnika koji napuštaju zemlju na 5.000 godišnje.

Alis Visperas, direktorica ureda za međunarodne poslove Ministarstva rada, rekla je da su Filipini otvoreni za ukidanje gornje granice u zamjenu za vakcine iz Britanije i Njemačke, koje će koristiti za inokulaciju odlazećih radnika i stotine hiljada filipinskih repatrijanata.

Medicinske sestre su među milijunima Filipinaca koji rade u inostranstvu, pružajući godišnje više od 30 milijardi dolara doznaka vitalnih za ekonomiju zemlje.

"Razmatramo zahtjev za ukidanje ograničenja broja radnika, podložno dogovoru", rekla je Alis Visperas za Reuters.

Britanija je šesta u svijetu po broju umrlih od virusa korona, čija je ekonomija jedna od najgore pogođenih, dok je Njemačka na desetom mjestu po broju zaraženih u svijetu.

Iako su dvije države cijepile oko 23 milijuna ljudi, Filipini tek treba da započnu kampanju imunizacije 70 milijuna odraslih, odnosno dvije trećine od svojih 108 milijuna ljudi. Očekuje da će Manila ovog tjedna primiti prvu seriju cjepiva, koje je donirala Kina.

Filipini žele osigurati ukupno 148 milijuna doza cjepiva.

Gotovo 17.000 filipinskih medicinskih sestara potpisalo je 2019. godine ugovore o radu u inozemstvu.

Iako su se filipinske medicinske sestre borile da ukinu zabranu zapošljavanja kako bi izbjegle loše uvjete rada i niske plaće kod kuće, ovaj plan razmjene medicinskih radnika za cjepivo nije dobro prošao kod nekih medicinskih radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close