Cjepivo ni na vidiku

Pismo Tegeltiji: Ne štite od virusa zatamnjena auta i osiguranje, nego cjepivo

''Vi imate iskustva sa pravosuđem, pa sigurno znate da krivično djelo može biti i kada ne uradite nešto što ste mogli učiniti da spriječite posljedicu.''
Vijesti / Flash | 23. 02. 2021. u 10:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji u kome ga poziva da hitno pokrene proceduru izmjena određenih zakona, a u vezi s nabavkom cjepiva.

Magazinović podsjeća Tegeltiju da je 21. siječnja zajedno sa dva entitetska premijera obećao da kreću u direktnu nabavku cjepiva od proizvođača.

''Tada ste znali, kao i danas, da naši zakoni to ne dozvoljavaju i da se cjepiva mogu kupiti samo preko posrednika, koji naravno uzimaju profit. Znali ste tada, a ipak ste obećali. Niste učinili ništa da se to promijeni, mada znate da je za direktnu nabavku neophodno izmijeniti Zakon o javnim nabavkama i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima'' - navodi Magazinović u pismu.

Taj posao se, kako dodaje, može završiti za jedan dan zasjedanja domova državnog parlamenta, a Tegeltijinim suradnicima ne treba više od par sati da pripreme izmjene.

''Mislim da ste dužni objasniti javnosti zašto to niste učinili i zašto to ne činite! Vi imate iskustva sa pravosuđem, pa sigurno znate da krivično djelo može biti i kada ne uradite nešto što ste mogli učiniti da spriječite posljedicu. U slučaju pandemije posljedice su fatalne po mnoge. Vjerujem da ne želite da obitelji bolesnih ili preminulih dođu pred zgradu Vijeća ministara da Vas pitaju zašto nisu nabavljena cjepiva dok je svuda u okruženju u tijeku masovna imunizacija'' - dodao je Magazinović u pismu.

On pita Tegeltiju i da li je svjestan da nečinjenje može uzrokovati različite posljedice, primarno po zdravlje ljudi, ali i ne samo to.

''Umjesto da budete na usluzi svim razinama vlasti za zajedničku nabavku po ''fabričkim cijenama'' Vi (ne)svjesno pogodujete posrednicima praveći pritisak da se svako za sebe snalazi na tržištu. Da li razumijete da je moguće da netko, pa čak i iz najbolje namjere, bude okrivljen da je takvom kupovinom oštetio proačun, kupio cjepiva ''sumnjivog'' porijekla, prekršio neki od zakona... Zaista mi nije jasna Vaša pasivnost i tolika hrabrost da preuzmete odgovornost na sebe'' - dodao je Magazinović.

Pozvao je Tegeltiju da se hitno mijenjaju zakoni, da pregovara sa proizvođačima, da zaštiti proračunska sredstvai da bude servis svim razinama vlasti ili da objasni šta je njegova agenda.

''Ovo što Vi (ne)činite je opasno po građane Bosne i Hercegovine. Nadam se da razumijete! Pred virusom smo svi isti - ne štite od virusa ni zatamnjena auta, ni osiguranje, nego vakcine. Ljudi su ljuti, osjećaju se izdanim i zaboravljenim. Valjda ste, gospodine Tegeltija, na kraju dana i Vi samo čovjek'' - naveo je Magazinović u pismu upućenom Tegeltiji, priopćeno je iz SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close