Ljudi u bijelom

Alarm za uzbunu: Zdravstveni kadar odlazi iz cijele zemlje

''Ono o čemu najviše pričamo je odljev zdravstvenog kadra iz cijele zemlje, no pravo na rad je osnovno ljudsko pravo kao i mobilnost. ''
Lifestyle / Zdravlje | 04. 04. 2019. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom - ljudski resursi u zdravstvenom sektoru u Federaciji BiH' tema je okruglog stola koji je u četvrtak 4. travnja održan u Mostaru.

Povod ovom okruglom stolu, organiziranom od Udruženja specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH, bio je Svjetski dana zdravlja, koje se obilježava 7. travnja.

''Možemo biti zadovoljni i sretni da je na ovu temu organizirano okrugli stol, jer bez osoblja nema ni usluga. Osnovni resurs i nositelj svega jesu ljudski resursi, oni najviše utječu na kvalitetu pruženih zdravstvenih usluga i na ishode. Također, najviše sredstava u sektoru zdravstva, preko 50 posto,  odlazi na ljudske resurse'', rekla je to medijima okupljenim u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Broj znatno manji

Bera je istaknula kako u FBiH je broj zdravstvenih radnika u odnosu na zemlje EU, znatno niži te ponudila neke od razloga tomu.

''Ono o čemu najviše pričamo je odljev zdravstvenog kadra iz cijele zemlje, no pravo na rad je osnovno ljudsko pravo kao i mobilnost. Na to ne možemo utjecati, na izbor svakog pojedinca. Ono na što možemo utjecati je da radimo na reformi zdravstva koja podrazumijeva i unaprjeđenje položaja, ne samo u smislu plaća nego i u smislu uvjeta rada, omogućavanja, daljnjeg usavršavanja, napredovanja u stuci itd…'', istaknula je Bera.

Foto: Bljesak.info / Okrugli stol u Mostaru

U fokusu današnjeg okruglog stola bila je i analiza kadra zaposlenog u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, planiranje specijalističke izobrazbe zdravstvenih djelatnika, kadar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i javnom zdravstvu općenito te (e)migracija zdravstvenih radnika iz BiH.

Najmanji broj liječnika u ZHŽ

''Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije ta univerzalna pokrivenost podrazumijeva osiguravanje osnovnih zdravstvenih usluga, koje trebaju biti dostupne svima, trebaju biti kvalitetne i efikasne. Ne bi trebale dodatno opterećivati proračune obitelji, odnosno da ti troškovi ne iziskuju dodatna plaćanja od strane korisnika'', rekao je to Davor Pehar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH i dodao kako barem polovica svjetske populacije danas nema pokrivenost na ovoj razini.

Pehar je istaknuo kako je velika pažnja usmjerena na liječnike jer oni i nose većinu zdravstvenih usluga.

''U zdravstvu FBiH imamo 26 tisuća, od čega preko 70 posto čine zdravstveni radnici, ostalo su suradnici i tehničko osoblje. Bilježimo i blagi porast broja uposlenih u zdravstvenim institucijama. Kada usporedimo to sa zemljama u okruženju kao i u zemljama EU, vidimo da je taj broj manji te je jasno da to ima indikacije u i pružanju zdravstvene  zaštite'', istaknuo je Pehar.

Dodao je kako po broju liječnika prednjači sarajevska županija, dok je najmanji broj liječnika u Zapadno-hercegovačkoj županiji, s tim da je ta županija jedina koja nema organiziranu bolničku zdravstvenu zaštitu.

Uz odlazak liječnika u inozemstvo, kao jedan od problema s kojima se součava zdravstvo u FBiH jeste i starosna dob liječnika, odnosno stariji kadar kojeg će, obzirom na odlazak mlađih kolega, biti teško zamijeniti.

Video: Svjetski dan zdravlja obilježen u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close