Ne izmiruju obveze za doprinose

Pojedinim zdravstvenim ustanovama u HBŽ-u prijeti blokada

Mogućnost blokade zdravstvenih ustanova u HBŽ-u od strane Porezne uprave bi izazvalo drastične probleme u sustavu zdravstvene zaštite.
Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2019. u 20:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije (HBŽ) u 2017. godini kontinuirano je povećavao financijska sredstva za zdravstvene ustanove čime im je davao potporu za podizanje standarda zdravstvene zaštite, stoji u Izvješću o radu Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a za 2017. godinu kojeg je zastupnicima u Skupštini HBŽ-a u srijedu podnio ravnatelj tog zavoda Ante Baković.

Rezultat toga je, kako kaže Baković, da pojedine zdravstvene ustanove tekuću godinu završavaju s pozitivnim rezultatima poslovanja ili sa znatno manjim deficitima nego prethodnih godina.

U Izvješću se navodi da pojedine zdravstvene ustanove u HBŽ-u obveze za doprinose ne izmiruju uredno, čime je stvorena otežavajuća okolnost za poslovanje Zavoda, kao i mogućnost blokade zdravstvenih ustanova od Porezne uprave što bi izazvalo drastične probleme u sustavu zdravstvene zaštite.

Iako svjesni težine u kojoj se nalaze zdravstvene ustanove iz Zavoda su ukazali na određene probleme koje su uočili, poput toga da je u većini ustanova struktura uposlenih neracionalno postavljena te da ne postoje propisi o sistematizaciji radnih mjesta i poslova.

Kako se navodi u Izvješću, među problemima su specijalizacije na teret domova zdravlja za specijalnosti kojima je mjesto u županijskoj bolnici kao i višak liječnika pojedinih specijalnosti u domovima zdravlja uz njihov istovremeni manjak u županijskoj bolnici.

Iz Zavoda posebno ističu problem naplaćivanja dijela usluga u zdravstvenim ustanovama osiguranim osobama koje imaju uplaćenu godišnju premiju osiguranja gdje se posebno misli na Dom zdravlja Tomislavgrad te problem nepoštivanja Liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti HBŽ-a što se događa u Županijskoj bolnici Livno.

Glavninu usluga vanjskog liječenja osiguranici zavoda ostvaraju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, a ugovoren je način plaćanja putem fakturiranja na temelju tarife zdravstvenih usluga Federalnog zavoda koji je, ističe Baković, ugovoren iz razloga nemogućnosti paušalnog ugovaranja jer se značajan dio usluga sekundarne razine obavlja u SKB Mostar, iako bi se te usluge trebale pružati u županijskoj bolnici.

Po njegovim riječima, u izvještajnoj godini bilo je određenih problema u ugovornoj suradnji sa SKB Mostar, a posebno u nepotrebnim plaćanjima osiguranika pojedinih lijekova koji se nalaze na bolničkoj listi lijekova.

U izvješću se također navodi kako su ukupni prihodi u 2017. godini bili 29.250.444 maraka od čega su prihodi od doprinosa iznosili 28.413.727.

Pored toga, ukupan iznos sredstava utrošenih u svrhu liječenja izvan županije iznosi 3.836.149 maraka od čega se na liječenje u SKB Mostar odnosi 2.465.624 marke.

Kopirati
Drag cursor here to close