Svjetski dan srca

Koristite srce za svako srce!

Po podacima Svjetske federacije za srce, CVD (uključujući i moždani udar) predstavlja vodeći uzrok smrti u svijetu, koji svake godine odnese 18,6 milijuna života.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 09. 2022. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svibnju 2012. godine, svjetski čelnici obvezali su se da će do 2025. godine smanjiti globalnu smrtnost od nezaraznih bolesti (non-communicable diseases-NCD) za 25%. Kardiovaskularna bolest (cardiovascular disease-CVD) odgovorna je za gotovo polovinu svih smrtnih slučajeva NCD-a,  zbog čega je Svjetski dan srca savršena platforma za ujedinjenje u borbi protiv CVD-a.

CVD je vodeći uzrok smrti u svijetu koji svake godine odnese 18,6 milijuna života

CVD je kategorija bolesti koje pogađaju srce ili krvne žile (arterije i vene). Uzrok može biti kombinacija socioekonomskih, bihejvioralnih i okolišnih faktora rizika, uključujući visoki krvni pritisak, nezdravu prehranu, visoki kolesterol, dijabetes, zagađenje zraka, pretilost, upotrebu duhana, bolesti bubrega, fizičku neaktivnost, stres i štetnu upotrebu alkohola.

Po podacima Svjetske federacije za srce, CVD (uključujući i moždani udar) predstavlja vodeći uzrok smrti u svijetu, koji svake godine odnese 18,6 milijuna života, čime se naglašavaju aktivnosti koje se mogu poduzeti kako bi spriječili i kontrolirali CVD.

Cilj Svjetskog dana srca je potaknuti edukativne aktivnosti, kako bi se kontroliranjem faktora rizika kao što su upotreba duhana, nezdrava prehrana i fizička neaktivnost, moglo izbjeći najmanje 80% preuranjenih smrti uzrokovanih  bolestima srca i moždanim udarom.

Federacija BiH

Podaci iz Zdravstveno statističkog godišnjaka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za 2021. godinu ukazuju da u ukupnoj smrtnosti u Federaciji BiH, odmah nakon COVID-19, dominiraju akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna (primarna) hipertenzija i kronična ishemična oboljenja srca.

Koristite srce za svako srce!

Ključna poruka Svjetskog dana srca 2022. godine je ''Koristite srce za svako srce!''.

Svjetski dan srca prilika je da svi zastanu i razmisle kako najbolje koristiti srce za čovječanstvo, za prirodu i za sebe.

''Koristite srce'' znači razmišljati drugačije, donijeti ispravne odluke, djelovati hrabro, pomagati drugima. Kao prvi i posljednji znak života, srce ima potencijal da ujedini sve ljude.

''Za svako srce'' uključuje korištenje riječi ''za'' i skreće fokus sa samih akcija na korisnike akcija, omogućavajući širu primjenu kampanje, istovremeno je čineći osobnijom, sa ciljem da poruke Svjetskog dana srca dođu do što većeg broja pojedinaca kako bi pomogle u postizanju kardiovaskularnog zdravlja za svakog  čovjeka.

Tri temelja- tri ključna korisnika

Koristite srce za čovječanstvo!

Pristup liječenju i podršci oboljelim od CVD-a  uveliko se razlikuje u cijelom svijetu. Više od 75% smrtnih slučajeva izazvanih CVD-om  događa se u zemljama s niskim do srednjim dohotkom ali dostupnost zdravstvenih usluga može biti problem bilo gdje. Uključivanjem u globalne događaje kao što su Svjetski dan srca, kao i lokalnim aktivnostima, data je mogućnost širenja svijesti  i pomoći u promjeni života cijelog čovječanstva.

Koristite srce za prirodu!

Zagađenje zraka uzima živote 7 milijuna ljudi svake godine i odgovorno je za 25% svih smrtnih slučajeva od CVD-a. Bilo da se radi o neposrednim aktivnostima poput hodanja ili vožnje biciklom umjesto putovanja automobilom ili dugoročnim naporima poput podrške zakonodavstvu  vezanom za čisti zrak, svako  od nas može doprinijeti zdravijoj planeti na svoj način, te tako uticati i na kardiovaskularno zdravlje.

Koristite srce za vas!

Psihološki stres može udvostručiti rizik od srčanog udara. Vježbanje, meditacija i dovoljno kvalitetnog sna pomažu u snižavanju nivoa stresa. Odupiranjem štetnim mehanizmima suočavanja i lošim navikama izazvanim stresom, svako od nas može povećati zdravlje srca.

Svjetski dan srca je globalna kampanja tokom koje pojedinci, obitelji, zajednice i vlade širom svijeta učestvuju u brojnim aktivnostima, kako bi preuzeli brigu o svom zdravlju srca i zdravlju drugih. Svjetska federacija za srce kroz ovu kampanju ujedinjuje ljude iz svih zemalja u borbi protiv CVD-a, te nadahnjuje i pokreće međunarodnu akciju za poticanje zdravog života širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close