Upeklo!

Kako se zaštititi od velikih vrućina?

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti meteorološke zavode – upozorenje na toplotne valove.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 06. 2022. u 08:41 Bljesak.info / N1

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema prognozama meteorologa, Bosnu i Hercegovinu ovog tjedna očekuje toplotni val gdje će se temperature kretati i do 37 stupnjevA Celzija pa se tako preporučuje i poseban oprez pogotovo osobama lošijeg zdravstvenog stanja. Najavljeno je i da će temperature zraka pet dana zaredom odstupati za pet i više stupnjeva, što je u skladu definicije toplotnog vala.

Vrućine mogu potaći iscrpljenost i toplotni udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tečnosti koja se u većoj mjeri gubi znojenjem, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te konzumirati niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbjegavati direktan boravak na suncu u radzoblju od 10:00 do 17:00 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tečnost svakih 30 minuta.

U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

Građani trebaju nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštititi glavu od sunca, a prostor u kojem žive trebaju rashladiti koristeći hladniji noćni zrak. Danju treba zatvoriti prozore i spustiti roletne te isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Posebno se upozorava da se djeca i životinje ne smiju ostavljati u parkiranom vozilu.

Kopirati
Drag cursor here to close