Prepoznajte ih

Simptomi infarkta su vidljivi i po nekoliko mjeseci

Interventni kardiolozi iz BiH i inozemstva na simpoziju u Sarajevu
Lifestyle / Zdravlje | 24. 03. 2018. u 18:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru dvodnevnog Trećeg interventnog kardiološkog simpozija održan je i okrugli stol o tretmanu infarkta miokarda (srčani udar) u BiH, uz sudjelovanje predstavnika nadležnih institucija.

Stručnjaci navode da infarkt miokarda ne nastaje naglo, to su aterosklerotske naslage koje se slažu u krvnim sudovima. Na kraju dođe do pucanja tih naslaga i začepljenja krvnog suda srca. Nekoliko mjeseci prije infarkta ljudi obično imaju intenzivan zamor, gušenje, ne mogu uzbrdo, niti uz stepenice.

Najveći rizik od nastanka aterosklerotskih naslaga imaju pušači, hipertoničari, te oni koji imaju povišene masnoće u krvi i šećernu bolest.

U slučaju infarkta idealno je da pacijent u roku tzv. zlatnog sata dođe u neku od medicinskih ustanova gdje bi im se moglo interventno pomoći.

Udruženje kardiologa BiH okupilo je u Sarajevu stručnjake iz BiH i inozemstva na Trećem interventnom kardiološkom simpoziju, a prezentirana su najnovija dostignuća iz oblasti interventne kardiologije domaćih i stranih autora.

Predsjednica Udruženja kardiologa BiH Zumreta Kušljugić kazala je Feni da im je cilj bio ovdašnjim interventnim kardiolozima pomoći u daljnjem razvoju, a kolege koji njima šalju pacijente i više ih zbrinjavaju (internisti, kardiolozi) informiraju o novim smjernicama o tome kome uraditi koju proceduru i kako i na koji način voditi pacijenta poslije neke interventne procedure.

''Bilo je riječi i o novim grupama lijekova koji mogu pomoći pacijentu da ne bi došlo do ponovnog začepljenja koronarnih krvnih sudova odnosno sekundarnoj prevenciji nakon kardiovaskularnog događaja'', kaže prof. Kušljugić.

Pojašnjava da su to smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, te Europske asocijacije za kardiologiju posebno Radne grupe za interventnu kardiologiju.

Kopirati
Drag cursor here to close