Dom zdravlja

Mostar: Uskoro cjepivo za djevojčice protiv HPV infekcije

Trenutno, ako netko iz FBiH želi cijepiti svoju djevojčicu protiv HPV virusa to može učiniti samo odlaskom iz Federacije
Lifestyle / Zdravlje | 27. 01. 2023. u 14:01 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djevojčice u Mostaru uskoro će se moći cijepiti protiv HPV virusa. Naime, Mostar će dobiti cjepiva u sklopu Pilot programa Zavoda za javno zdravstvo, a ako bi se uspješno proveo program na tri lokacije u Federaciji, cjepiva bi se nabavljala svake godine.

Testna količina

''Dobivamo minimalnu, testnu količinu. Imamo izrađen protokol kako i gdje bi se cijepilo, a vjerojatno ćemo uputiti poziv pa da roditelji, koji žele cijepiti svoje djevojčice prijave'', kazala je Kristina Bevanda direktorica Doma zdravlja Mostar.

Trenutno, ako netko iz FBiH želi cijepiti svoju djevojčicu protiv HPV virusa to može učiniti samo odlaskom iz Federacije. HPV cjepiva ne mogu se kupiti u ljekarnama i moraju proći sve procedure i odobrenja od nadležnih institucija da bi se mogle staviti u funkciju.

Inače, Humani papiloma virus (skr. HPV) obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih 40-tak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Visokorizični onkogeni tipovi su 16, 18, 25, 31, 33, 45, 56.

Infekcija HPV-om se širi intimnim dodirom kože ili sluznice. Do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom.

Humani papiloma virus je, pojašnjavaju liječnici iz Doma zdravlja Mostar, jedan od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog sustava. Većina spolno aktivnih žena i muškaraca se u nekom trenutku svog života zarazi ovim virusom.

Prevencija

Prevencija infekcije HPV-om se dijeli na primarnu prevenciju koja obuhvaća zdravstveni odgoj (kasnije stupanje u spolne odnose, korištenje kondoma, manji broj seksualnih partnera) i cijepljenje, te sekundarnu prevenciju- organizirani probir (screening) žena na karcinom cerviksa (PAPA test).

Cijepljenje protiv HPV je, uz zdravstveni odgoj, najvažnija mjera primarne prevencije za razvoj karcinoma grlića maternice.

Cijepljenjem sprečavamo trajnu infekciju, premaligne lezije i pojavu karcinoma uzrokovanim genotipovima virusa sadržanim u cjepivu. Procjenjuje se da se cijepljenjem postiže smanjenje rizika za pojavu ovih bolesti i do 90 posto.

Cijepljenje protiv HPV infekcije treba započeti prije početka seksualne aktivnosti. Preporuka je da se sa cijepljenjem djevojčica počne u dobi od 9 do 14 godina. Cijepljenje se može obaviti i u kasnijoj dobi, do 25 godine života.

Osobe u dobi od 9 do 13 godina (uključujući i 13 godina) starosti primaju dvije doze vakcina u razmaku od 6 mjeseci.

Nakon četrnaestog rođendana, primaju se tri doze vakcine, i to preporučuje se druga doza dva mjeseca nakon prve doze, i treća doza šest mjeseci nakon prve doze.

Drugu dozu treba primijeniti najmanje mjesec dana nakon prve doze, a treća doza se mora primijeniti najmanje tri mjeseca od druge doze.

Smanjiti učestalost karcinoma

Budući da se pokazalo da rizik od HPV infekcije raste neposredno nakon početka seksualne aktivnosti, cjepivo ima veoma važnu ulogu u zaštiti adolescentica.

Široka primjena samo HPV cjepiva ima potencijal da smanji smrtnost od karcinoma grlića maternice za 50 posto tijekom nekoliko desetljeća, a po nekim procjenama čak i veću stopu prevencije, od 71 posto, ovisno o pokrivenosti imunizacijom.

Iako se očekuje da će HPV cjepiva značajno smanjiti učestalost karcinoma grlića maternice, ona ne djeluje terapeutski, odnosno ne koristi ženama koje su već zaražene HPV-om niti štite od karcinoma uzrokovanog nekim tipovima HPV-a koji nisu uključeni u trenutnu formulaciju cjepiva.

HPV cjepivo kao primarna prevencija mora biti dio sveobuhvatnog pristupa borbi protiv karcinoma grlića maternice, koji podrazumijeva vakcinaciju skupa sa skriningom, čime će se povećati efikasnost kontrole i prevencije ove maligne bolesti.

Primarna prevencija, edukacija i primjena cjepiva, uz nastavak sekundarne prevencije putem skrininga te odgovorno spolno ponašanje, najbolji su put sprječavanja zaraze HPV-om, a samim time i smanjenje stope incidencije i smrtnosti od karcinoma grlića maternice.

 

Kopirati
Drag cursor here to close