Teška bolest

HIV-om ove godine zaražene 23 osobe u FBiH; hercegovački zavodi bez podataka o zarazi?

Jedna oboljela osoba od AIDS-a, navode iz Federalnog zavoda, preminula je tijekom 2021. godine od posljedica bolesti
Lifestyle / Zdravlje | 01. 12. 2021. u 20:29 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV) tijekom ove godine dijagnosticirana je kod 23 osobe s područja Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), potvrđeno je u utorak za Bljesak.info iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ F BiH). Od 23 infekcije HIV-om, 10 osoba oboljelo je od AIDS-a.

Jedna oboljela osoba od AIDS-a, navode iz Zavoda, preminula je tijekom 2021. godine od posljedica bolesti. Broj zaraženih HIV-om tijekom prošle godine bio je skoro dvostruko puta manji.

HNŽ i HBŽ šute, ŽZH bez informacija

''U 2020. godini, u Federaciji BiH prijavljeno je 12 novih slučajeva zaraze HIV-om, među kojima su četiri slučaja obolijevanja od AIDS-a'', potvrđeno je iz ZZJZ F BiH. Broj oboljelih na području Hercegovine pokušali smo doznati od zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske (HNŽ), Hercegbosanske (HBŽ) i Zapadnohercegovačke županije (ŽZH), no bezuspješno.

Zavod za javno zdravstvo ŽZH poručio je kako nemaju informacije o broju infekcija i oboljenja od HIV-a/AIDS-a. ''Budući da naš Zavod za javno zdravstvo ŽZH nema savjetovalište za HIV, podaci za našu županiju nalaze se u Federalnom zavodu za javno zdravstvo'', potvrđeno je za Bljesak.info iz Zavoda sa sjedištem u Grudama iz kojeg su naveli da podatke tražimo od ZZJZ F BiH. Odgovore pak od zavoda iz HNŽ-a i HBŽ-a do zaključenja teksta nismo dobili. Brojke o oboljelima u konačnici obznanio je ZZJZ FBiH.

Gdje obaviti testiranje?

''Od ukupno 10 oboljelih od AIDS-a ove godine, s područja HNŽ-a riječ je o jednoj osobi koja je ujedno i jedina umrla osoba od AIDS-a u F BiH. U ZHŽ-u i HBŽ-u nije bilo registriranih osoba s AIDS-om. Novooboljele su četiri osobe iz Tuzlanskog kantona i pet osoba s područja Kantona Sarajevo'', kazali su iz ZZJZ F BiH.

U kojoj mjeri je pandemija virusom Covid-19 utjecala na proces testiranja na HIV, nismo dobili odgovor. Također, iz Federalnog zavoda nisu odgovorili na koliko je lokacija moguće obaviti testiranje na HIV. Poručili su kako je testiranje moguće obaviti u sklopu Zavoda.

''Od konca 2004. godine u Zavodu djeluje jedan od Centara (uspostavljenih u F BiH) za besplatno, dragovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis C, što predstavlja važnu mjeru u borbi protiv HIV/AIDS-a i hepatitisa C virusne infekcije (HCV). U Centru rade liječnik i medicinska sestra posebno educirani za pružanje usluga savjetovanja i testiranja'', tvrde iz Zavoda. Dodaju kako je savjetovanje i testiranje besplatno.

Svim zavodima za javno zdravstvo svrha je ista – ''provođenje aktivnosti usmjerenih na sprečavanje nastanka bolesti kao i promocija zdravlja, promicanje zdravog načina života i ranog otkrivanja bolesti''. Iako nije poznato što hercegovački zavodi poduzimaju po pitanju prevencije zaraze HIV/AIDS-om, ove neizlječive bolesti sjetio se ZZJZ F BiH povodom Svjetskog dana HIV/AIDS-a. Iako s jednim danom zakašnjenja.

Kopirati
Drag cursor here to close