Novalić

Federacija neće nabavljati lijek Remdesivir

Remdesivir, lijek koji je razvila američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju bolesti Covid-19.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 10. 2020. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je lijek Remdesivir koji se koristi u borbi protiv Covid-19 izostavljen iz Uredbe-instrument makroekonomske politike, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

''Danas je izostavljen iz ove uredbe jer se pojavila informacija o lijeku Remdesivir te da taj lijek nije učinkovit na osnovu informacija Svjetske zdravstvene organizacije'', rekao Novalić, prenosi BHRT.

Kako prenosi državna televizija, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da lijekovi Remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti Covid-19.

Studija o lijekovima provedena je u više od 30 zemalja, na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitaliziranih pacijenata je pokazala da ovi lijekovi imaju male ili nikakve rezultate u liječenju oboljelih od Covida-19.

Remdesivir, lijek koji je razvila američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju bolesti Covid-19.

Kompanija Gilead izrazila je zabrinutost, jer ''podaci nisu detaljno analizirani'', pa tvrdi da se zbog toga ''ne može donijeti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira'', prenosi Radio slobodna Europa.

Podsjetimo vlada Republike Srpske prihvatila je jučer informaciju o nacrtu sporazuma o međusobnim pravima i obvezama radi realizacije Okvirnog ugovora za nabavku lijeka Remdesivir za tretman pacijenata oboljelih od virusa korona.

Predviđeno je da do kraja godine bude osigurano 1.100 doza ovog lijeka na mjesečnom nivou, za šta će biti izdvojeno 1,5 milijuna KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da će doze lijeka biti dostavljane sukcesivno.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close