Razvoj svijesti

Danas se obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja

Za oralno zdravlje bitno je kreirati zdravstvene politike, koji imaju svoju važnu ulogu u prevenciji bolesti usne šupljine.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 03. 2022. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan oralnog zdravlja (eng. World Oral Health Day, WOHD) svake godine se obilježava 20. ožujka, kada se promovira i razvoj svijesti o važnosti i brizi o oralnom zdravlju, te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja kako kod djece tako i kod odraslih.

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) svake godine obilježava ovaj dan koji je usmjeren na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli oboljenja usne šupljine, te usmjeravamo pažnju na cijelu populaciju, počev od ranog djetinjstva. Za oralno zdravlje bitno je kreirati zdravstvene politike, koji imaju svoju važnu ulogu u prevenciji bolesti usne šupljine.

Prethodnih godina Služba za školsku higijenu provodila je radionicu ''Oralno zdravlje'' u svim predškolskim ustanovama na nivou Zeničko - dobojskog kantona (ZDK), a u saradnji sa Curaproxom, koji su uz odrađenu radionicu o pravilnom pranju zubića, našim mališanima  najstarijih vrtićkih grupa na poklon donirali četkice za pranje zubića.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, obilježava s ciljem da se motivira populacija da cijene svoj  osmijeh, vode brigu o svojim zubima, te shvate kako time mogu pomoći u zaštiti svog općeg zdravlja.

COVID-19 je promijenio način društvenog života, tako da se obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja može iskazati na razne kreativne načine za djecu i odrasle, doprinoseći na taj način globalnom pokretu očuvanja vlastitog zdravlja.

''Kroz Svjetski dan oralnog zdravlja želimo potaknuti promjenu, pokrenuti se, poboljšati zdravlje na ličnoj razini, i uključiti sve ''Partnere u zdravlju'' kao ključne osobe u ličnoj edukaciji i zaštiti oralnog zdravlja, pomažući im da prepoznaju kako je prevencija veoma važna, a rano otkrivanje i liječenje bolesti osigurava najbolji terapijski ishod'', poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Briga o oralnom zdravlju počinje u ranom djetinjstvu, briga o mliječnim zubima, uz stvaranje dobrih navika kod djece, ključna za zdravlje usne šupljine tokom cijeloga života. Služba za školsku higijenu već dugi niz godina preventivno djeluje na području ZDK i u svim školama i predškolskim ustanovama.

Kopirati
Drag cursor here to close