Korona

WHO i Predsjedništvo: BiH uspješna

Na sastanku je razgovarano o prioritetima buduće suradnje između BiH i WHO na regionalnoj razini, uključujući i zapadni Balkan, epidemiološkoj situaciji uslijed koronavirusa i procesu cijepljenja bh. stanovništva.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 05. 2021. u 18:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su direktora Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hansa Klugea.

Na sastanku je razgovarano o prioritetima buduće suradnje između BiH i WHO na regionalnoj razini, uključujući i zapadni Balkan, epidemiološkoj situaciji uslijed koronavirusa i procesu cijepljenja bh. stanovništva.

Članovi Predsjedništva BiH su upoznali direktora Klugea o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini izazvanoj COVID-om 19, te aktivnostima koje su u toku kako bi se ublažile posljedice pandemije. Konstatirano je da su uloženi maksimalni napori kako bi se održao zdravstveni sustav i da je BiH u tome uspjela. Istaknuta je potreba da se nastavi sa modernizacijom zdravstvenog sektora putem digitalizacije i uvođenja tehnologija koje će dovesti do jačanja kapaciteta za borbu protiv bolesti.

Direktor Regionalnog ureda WHO za Europu je upoznao članove Predsjedništva BiH o prioritetima u radu koji se odnose na inovacije u zdravstvenom sustavu, finansiranje u zdravstvu, te predviđanja budućih prijetnji po zdravlje.

Govoreći o regionalnoj suradnji, izraženo je očekivanje da bude usvojena Mapa puta za zapadni Balkan na summitu u listopadu, koja će dovesti do sinergijske inicijative na Balkanu i poboljšati suradnju sa Europskom unijom u prioritetnim oblastima.

Pozdravljena je inicijativa i posvećenost svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini u procesu borbe protiv pandemije i imunizaciji stanovništva, te je istaknuto da proces imunizacije kasni zbog problema u isporuci cjepiva u okviru COVAX programa, zbog čega postoji opravdano nezadovoljstvo.

Direktor Kluge je izrazio očekivanje da će u skorom vremenskom roku doći do isporuke 100.000 cjepiva putem COVAX mehanizma.

Prilikom susreta je još jednom iskazana zahvalnost i pružena podrška svim zdravstvenim radnicima koji su ključan faktor u borbi protiv pandemije, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close