Svijet

Broj zaraženih u svijetu premašio deset milijuna

Nakon SAD, po broju zaraženih slijedi Brazil s više od 1,3 milijuna, Rusija s više od 600 tisuća i Indija s više od 500 tisuća oboljelih, pokazuju podaci američkog sveučilišta Johns Hopkins.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 06. 2020. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu u nedjelju je premašio deset milijuna, od čega je u SAD-u četvrt milijuna oboljelih od bolesti covid-19 koja je u proteklih sedam mjeseci odnijela gotovo pola milijuna života širom svijeta, piše britanska novinska agencija Reuters.

Nakon SAD, po broju zaraženih slijedi Brazil s više od 1,3 milijuna, Rusija s više od 600 tisuća i Indija s više od 500 tisuća oboljelih, pokazuju podaci američkog sveučilišta Johns Hopkins.

Britanija ima više od 300 tisuća oboljelih, Peru 275 tisuća i Čile gotovo 270 tisuća oboljelih.

Njih slijede Španjolska s gotovo 250 tisuća zaraženih i Italija s više od 240 tisuća oboljelih.

Taj broj predstavlja otprilike dvostruko veći broj od broja oboljelih koji se svake godine zabilježi u epidemiji gripe, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Novi brojčani prag svijet je premašio u trenutku dok mnoge pogođene zemlje ublažavaju mjere kako bi pokrenule gospodarstvo uz nova radna i društvena pravila ponašanja koja bi mogla biti na snazi više od godinu dana kad su prvi izgledi za neko cjepivo.

Neke zemlje koje su epidemiju stavile pod kontrolu sada se suočavaju s izbijanjem novih žarišta nakon što su ublažile mjere i stručnjaci smatraju da će se to ponavljati ove godine i 2021., piše Reuters.

Na Sjevernu Ameriku, Latinsku Ameriku i Europu otpada po četvrtina slučajeva covida-19, na Aziju otpada oko 11 posto slučajeva i na Bliski istok oko devet posto slučajeva.

U svijetu je do sada od te bolesti u proteklih sedam mjeseci od izbijanja pandemije preminulo više od 497.000 ljudi što odgovara godišnjem broju umrlih u svijetu u epidemiji gripe.

Prvi slučajevi korinavirusa potvrđeni su u kineskom gradu Wuhanu 10. siječnja, a bolest se pojavila krajem prošle godine.

U Brazilu i Indiji u ovom se trenutku bilježi po deset tisuća novih slučajeva zaraze dnevno što predstavlja veliki pritisak za zdravstveni sustav tih zemalja.

Brazil je 19. lipnja zabilježio rekordnih 54.700 novih slučajeva zaraze u jednom danu i stručnjaci procjenjuju da bi broj umrlih od covida-19 mogao premašiti na tom kontinentu 380.000 do listopada. Sada je tamo preminulih oko 100.000.

Prve zemlje koje su stavile epidemiju pod kontrolu - Kina, Novi Zeland, Australija i Južna Koreja sada bilježe nova ustrajna žarišta.

U glavnom kineskim gradu Pekingu stotine su novih slučajeva povezane s veletržnicom voća i povrća, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close