Glifosat

Bayer mora platiti 11 milijuna odštete za herbicid koji su koristile i Željeznice FBiH

Desetljećima unatrag otkako je lansiran, ovaj proizvod je bio među svjetski najpriznatijim sredstvima za uništavanje korova.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 06. 2020. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka farmaceutska kompanija Bayer dužna je isplatiti 10,9 milijardi dolara odštete po osnovu 125.000 tužbi u vezi sa svojim “Roundup” herbicidom, za koji se tvrdi da je kancerogen.

Iako je odvjetnički tim postigao nagodbu sa skoro 100.000 osoba, predstavnici Bayera nastavljaju negirati nepravilnosti u radu, ističući da su neistiniti navodi da je aktivni sastojak Roundupa, glifosat, kod nekih korisnika izazvao limfom i druga kancerogena oboljenja.

Roundup”je originalno pripadao međunarodnoj korporaciji Monsanto koja djeluje na poljima poljoprivrede i biotehnologije, no 2018 .godine kupio ga je Bayer, prenosi Klix.

Desetljećima unatrag otkako je lansiran, ovaj proizvod je bio među svjetski najpriznatijim sredstvima za uništavanje korova.

Interesantno, stav Bayera podržava i Američka agencija za zaštitu okoliša.

Ove godine Bayer će isplatiti oko pet milijardi dolara, dok ih sljedeće godine očekuje isplata ostalih oko pet milijardi.

Glifostatom prskano od Čapljine do Konjica

Herbicidom Glifosat 480 SL, prskan je pojas od po četiri metra sa svake strane pruge od Čapljine sve do Konjica.

Ovo je najvjerojatnije razlog pomora pčela oko Mostara, a pčelari su pretrpjeli velike štete.

''Ne bih nikada saznao što je uzrokovalo ovo stradanje, da nisam jučer pored pruge pronašao naljepljenu obavijest kako će željeznice vršiti uništavanje korova prskanjem nekakvim otrovima. Nije mi preostalo ništa drugo nego da pretpostavim kako je veliki broj uginulih pčela povezan s ovim'', rekao je za Bljesak.info jedan mostarski pčelar.

Na upozorenju je bilo navedeno kako će se prskanje od Čapljine do Bradine vršiti od 25.5. do 6.6. ove godine, dakle u periodu od desetak dana.

Kopirati
Drag cursor here to close