Neizbježno

Arapović: Očekujemo porast broja novozaraženih

"Očekujem porast zaraženih u idućih mjesec-dva a sve ovisi od toga koliko ćemo biti jaki i koliko ćemo procijepiti populaciju", poručio je Arapović.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 07. 2021. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH zabilježen je blagi porast broja oboljelih od koronavirusa, a zabrinutost izazivaju alfa, delta i gama sojevi.

Zbog ljetnih odmora i povećane cirkulacije stanovništva, odnosno izlaska iz FBiH i ulaska u nju, Krizni stožer ovog entiteta upozorava da je prijetnja zdravlju opće populacije u ovom trenutku visoka.

Profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Jurica Arapović je istaknuo kako je prerano za govor o novim mjerama i restrikcijama, ali ostaje vidjeti što će Vlada FBiH odlučiti.

Novi problemi

"Po meni je malo neozbiljno očekivati da pojave novih sojeva neće zadesiti BiH kada je već u mnogim zemljama zabilježen taj soj", kazao je Arapović i poručio:

"Vidimo u susjednoj Hrvatskoj da od 100 analiziranih je praktično 70 delta soj. Prema tome, već u Europi zapadnoj dominira i vjerojatno će dominirati u BiH. Ono što je očekivano u odnosu na imunizacijski status stanovništva, gdje je cijepljenje u početku ja bih rekao da će biti problema u budućim mjesecima kada je riječ o pandemiji u BiH".

Naglasio je kako građani trebaju biti oprezni kada je riječ o novim sojevima, a plodno tlo za širenje novih sojeva stvara nedovoljno cijepljenje, prenosi N1

"Treba biti pažljiv što se tiče novih sojeva. Što je veći bazen necijepljenih to odgovara virusu za stvaranje novih varijanti. U načelu, nove varijante nastaju svakodnevno pasažama virusne infekcije iz stanice u stanicu i definitivno svaka mutacija ne znači da će izroditi novu varijantu. Većina ih je kobno za virus. Kobne u smislu da virus neće replicirati, ali u nekim slučajevima dođe do varijacije. Preko 2.000 do sada varijacija je evidentirano i nisu sve ovako prijamčljive za receptor i ne šire se brzo. Širenju pogoduje brža infekcija i samim tim virulencija je veća, što ne znači u načelu da će biti veća smrtnost", dodaje Arapović.

Cijepljenje jedini spas 

On je naglasio kako su opasnost novih sojeva određuje imunizacijski sastav stanovništva.

"Postotak preboljelih od covida u BiH premašuje preko 40 ili 50 posto kroz tri vala pandemije. U Peruu je zapravo malo kasnio treći val, morate znati da je prijenos infekcija mnogo veći zimi nego ljeti. Ako pročitate pažljivo izvještaj CDC, vidjet ćete da su pogođene turističke zemlje sa pandemijom i to jako s četvrtim valom koji stiže. Španjolska je sva crvena, Hrvatska je narančasta. To znači da mlada populacija koja do sada nije uveliko bila imunizirana, praktično su prenositelji virusne infekcije. Stopa smrtnosti ovisi o cijepljenju", kazao je. 

Arapović je komentirao i delta soj te njegov indeks zaraze.

"Taj indeks zaraze je daleko veći sa delta sojem koji dostiže 7-8 osoba od jedne. U početku pandemije su to bile maksimalno tri osobe. U Mediteranu se događa to da su zemlje mahom bile otvorene i uvjet za ulazak u te zemlje nije apriori cijepni status nego antigentski negativni test ili PCR. To znači da neko iz Kolumbije ili Brazila može sa negativnim testom doći u BiH. Velik je rizik od turista i mislim da se trebalo povesti više računa u tom smislu. Kada gledate zdravlje, lako je zaključati zemlju i štititi stanovnike od zaraze. To je jedina mjera koja je ispravna da se prevenira ovakva pandemija; da se zaključaš i unutar svoje zemlje riješavaš problem", istaknuo je Arapović.

Navodi kako je porast novozaraženih na području Hercegovine neizbježan te sve ovisi o cijepljenju.

"Očekujem porast zaraženih u idućih mjesec-dva a sve ovisi od toga koliko ćemo biti jaki i koliko ćemo procijepiti populaciju", poručio je Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close