Važno je

Osobe s ovom krvnom grupom imaju veći rizik od infarkta

Budući da se većina smrtnih slučajeva događa u prvih sat vremena od udara, odgađanje poziva nakon pojave prvih simptoma može vam ugroziti život.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 03. 2021. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravlje srca je jedna od stvari koje morate održavati jer su bolesti srca i prvi uzrok smrti na cijelom svijetu.

Isto tako je dobro znati i jeste li u rizičnoj skupini da doživite infarkt jer otprilike 85 posto svih bolesti srca. Prema rezultatima istraživanja, vaša krvna grupa igra pritom veliku ulogu.

Krvna grupa 0?

Studija koja je pratila 400.000 ljudi je otkrila kako osobe koje imaju grupu A ili B imaju zajedno 8 posto veće šanse da će doživjeti infarkt nego osobe s krvnom grupom 0, piše ordinacija.hr.

Slična je studija pokazala kako osobe koje nemaju krvnu grupu 0 imaju 9 posto veće šanse da će imati bolesti kardiovaskularnog sustava ili infarkt.

Osobe s krvnom grupom B pripadaju ugroženoj skupini

Rezultati studije objavljeni ove godine kažu kako osobe s krvnom grupom B imaju viši rizik od osoba s krvnom grupom A i O.

Prema pisanju studije, krvna grupa B ima 15 posto više šanse da će doživjeti srčani infarkt od osoba s krvnom grupom 0.

Osobe s krvnom grupom A su najugroženija skupina

Kada govorimo o infarktu, osobe koje imaju krvnu grupu A ipak su najugroženija skupina s još dodatnih 11 posto šanse za razvoj infarkta.

Prema pisanju stručnih portala, zastoj srca i infarkt su oblici bolesti srca, ali se zastoj obično razvija postepeno, dok infarkt nastupa odmah. Infarkt je isto posljedica zastoja srca.

Prema pisanju Europskog udruženja za kardiologiju, povišene šanse za razvoj ovih stanja kod svih krvnih grupa osim 0 može biti radi toga što su podložne razvoju krvnih ugrušaka.

Znanstvenici su otkrili da je možda stvar u tome što te grupe su nositelji proteina koji je povezan sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Potvrdila je to još jedna studija ove godine koja kaže kako osobe s krvnom grupom A i B imaju 44 posto veće šanse da će doživjeti trombozu.

Kako biti siguran da je u pitanju srčani udar?

Pravilo broj jedan glasi: ako niste kardiolog, ne postavljajte dijagnozu! Nazovite odmah 112 ukoliko osjetite i najmanju sumnju da bi u pitanju mogao biti srčani udar.

Budući da se većina smrtnih slučajeva događa u prvih sat vremena od udara, odgađanje poziva nakon pojave prvih simptoma može vam ugroziti život.

Ovo su sigurni znakovi da morate zvati hitnu pomoć:

Osjećaj nelagode u prsnom košu. Većina pacijenata koji su preživjeli srčani udar svjedoči o osjećaju nelagode u sredini prsnog koša koji traje nekoliko minuta ili nestane pa se opet pojavi. Opsisuju ga kao neugodan pritisak, stezanje, osjećaj ispunjenosti ili bol.

Nelagoda u gornjem dijelu tijela. Bol u jednoj ili obje ruke, leđima, vratu, čeljusti ili trbušnoj šupljini može biti simptom srčanog udara.

Kratak dah. Ovaj simptom može se pojaviti samostalno ili osjećaj nelagode u prsnom košu.

Ostali simptomi. Obratite pozornost na simptome koje uobičajeno ne osjećate, poput iznenadne navale hladnog znoja, mučnine, nesvjestice, sveopćeg umora ili neobjašnjivog osjećaja da će sve propasti.

Kopirati
Drag cursor here to close