Održan sastanak

Ministarstvo: Nema razloga za paniku zbog gripe kod djece

Dr. Vujica i dr. Redžić navele su kako su uobičajeni simptomi gripe B kašalj, visoka temperatura koja se teže vraća na normalne vrijednosti, kao i bol u grlu.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 02. 2020. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući da je u školama na području Hercegovačko-neretvanske županije od prošlog tjedna evidentan povećan broj izostanaka učenika zbog simptoma sezonske gripe (gripe B), s ciljem zaštite učenika i zaposlenika škola, te prevencije i sprječavanja širenja virusa, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ dr. sc. Rašid Hadžović sastao se sa dr. med. Senadom Vujicom, specijalistom školske medicine Doma zdravlja Mostar i dr. med. Leonorom Redžić, s Odjela za infektivne bolesti KB 'Dr. Safet Mujić'.

Razloga za zabrinutost i paniku nema, navele su dr. Vujica i dr. Redžić obzirom na to da broj oboljelih od sezonske gripe (gripe B), kao i infektivne mononukleoze nije veći nego prethodnih godina. U namjeri adekvatnog djelovanja i zaštite sudionika nastavnog i odgojnog procesa, školama i vrtićima preporučuje se da osiguraju dovoljno sapuna i čiste vode, kao i održavanje čistoće i dezinfekcija površina.

Dr. Vujica i dr. Redžić navele su kako su uobičajeni simptomi gripe B kašalj, visoka temperatura koja se teže vraća na normalne vrijednosti, kao i bol u grlu. Prema preporukama predstavnica zdravstvenih institucija, djeca ne bi trebala dolaziti u školu ukoliko imaju navedene simptome, kao ni 48 sati nakon što se tjelesna temperatura vrati na normalne vrijednosti.

U cilju zaštite sudionika nastavnog procesa i prevencije virusa gripe Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ poziva direktore i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova, kao i roditelje da u periodu sezonske gripe djeluju adekvatno i u skladu s preporukama liječnika, navodi se iz resornog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close